– Responsen har vært enestående

Prosjektet «Vinsjan på kaia» startet som en ide for noen år siden, og gruppa Namsospatriotan ble til på Facebook i fjor sommer med mål om å skape noe positivt for byen.

1 Torbjørn Sellæg og Bobben Tranaas er stolte over å kunne invitere til åpning av «Vinsjan på kaia». 2 Bildene som henger rundt vinsjene beskriver både musikken fra Namsos og historien til mange ugdommer før i tida. 3 Utsiklten er det ingenting å si på. 

Bildetekst 

Bildetekst 

arkiv

NAMSOS: – Med nedleggelsen av Nexans og ulike andre ting i byen, tenkte vi det var på tide med noe positivt. Vi ønsker å vise fram hvor flott vi faktisk synes det er å bo i Namsos. Vi hadde jo ikke gjort dette om vi ikke syntes Namsos by var noe særlig, sier Bobben Tranaas.

Da stormen Berit kom og tok med seg hele brygga som sto utenfor Robrygga på Vestre Havn startet både tankene og arbeidet med å lage en liten oase ved vannkanten.

– Vinsjan på kaia er ment som et symbol og et tidsbilde på ei tid som har betydd mye for utviklinga i området vårt, og samtidig noe som kan være et positivt innslag i bybildet, forklarer Tranaas.


" Folk er utelukkende positive. Dette er noe de synes er veldig flott.

Torbjørn Sellæg, Namsospatriotan


Rørende


– Hva tenker dere om responsen dere har fått?

– Det har vært utrolig, men det som er virkelig sterkt og rørende, er at vi også har fått minnegaver fra folk som på denne måten vil minnes noen som har gått bort og som hadde ei tilknytning til Namsos og kanskje også livet til sjøs, sier Tranaas.

Status per nå er at de har fått inn i overkant av 500.000 kroner fra både privatpersoner, bedrifter og litt fra kommunen. Alt arbeidet er blitt gjort på dugnad, og det er få som har tatt betalt for arbeidet i forbindelse med prosjektet. I mai i fjor ble fundamentet til kaia støpt, og deretter har det gått slag i slag. Nå er det hele ferdig, og 18. august slår Namsospatriotan til med ei åpning som byr på både sang og historiefortelling.

– Viljen til å bidra har vært veldig stor, og det synes vi er flott. Under åpninga vil en vaskeekte skipskaptein komme med ei ekte skipsklokke for å foreta åpninga. Deretter kommer Namsos sangforening for å synge. Etter dem skal Tor Håkon Hanssen synge «Sailorsong». Han er en fremadstormende sanger som har en flott stemme. Til slutt vil D.D.E. framføre «Vinsjan på kaia». Det som er så flott her er at ingen verken har bedt om eller får noen slags form for betaling for bidragene sine. Alt er på dugnad, sier Tranaas og Torbjørn Sellæg.


Reise


Selve vinsjene har de fått laget på Sagbruksmuseet og rundt på rekkverket er det satt opp plansjer med bilder og tekst som forteller historien til Namsos.

– Før i tida hadde du i realiteten kun tre valg. Du kunne studere, starte på saga eller reise til sjøs. Her forteller vi på sett og vis historien til dem som bodde på Prærien. Noen reiste ut for å gjøre karriere, men de aller fleste gjorde det for å tjene noen penger for å forsørge familien, og ikke hadde noe annet valg, sier Tranaas.

Allerede før området offisielt er åpnet, forteller Tranaas og Sellæg at det er mange som har funnet vegen dit for å se hva det hele dreier seg om.

– Folk er utelukkende positive. Dette er noe de synes er veldig flott, sier Sellæg.