Advarer mot ekstra farlig sopp

Varm forsommer og fuktig midtsommer betyr godt soppår, men også økning av sopp vi ikke ønsker i kurva. I år er det mye av en av de verste giftsoppene.

FARLIG: Ikke plukk denne soppen, advarer soppeksperter. Nå finnes det ekstra mye av spiss giftslørsopp i Trøndelag. 

Lovende: Soppsesongen er godt i gang og det er mye å ta av! Her er det funnet kantareller. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Trondheim 20160808. En mann er ute og plukker sopp av typen Kantareller ved Jonsvatnet utenfor Trondheim torsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix 

arkiv

OSLO/TRONDHEIM: Soppkontrollene er tilbake og skogen bugner av piggsopp, kantareller, fåresopp og steinsopp Samtidig er det registrert store forekomster av den meget farlige spiss giftslørsopp i Trøndelag.

Adresseavisen.

Han og kona er ivrige soppsankere og har registrert at det er mye av soppen rundt Trondheims-området.

Kan gi nyresvikt

Spiss giftslørsopp inneholder giftstoffet orellanin skriver Giftinformasjonen. Dette stoffet kan i verste fall være dødelig uten behandling. Selv etter små inntak med spiss giftslørsopp kan man få alvorlig forgiftning. ​​Det er høy risiko for å utvikle kronisk nyresvikt. Som følge av nyresvikten kan det bli aktuelt med langvarig dialysebehandling eller nyretransplantasjon.

- Den er spesielt ekkel fordi man trenger ikke å merke noe til symptomene før det har gått 14 dager. Og da kan det være for sent, understreker Stene overfor Adresseavisen.

Tijana Gajic er styremedlem i Trondheim sopp- og nyttevekstforening og har vært soppsakkyndig i over ti år.

- I år er den absolutt overalt, og det er det som er uvanlig. Denne soppen forårsaker flest alvorlige forgiftninger i Midt-Norge. Jeg er redd for at vi får forgiftningstilfeller i år også, sier Gajic til Adresseavisen.

Selv om soppen i utgangspunktet ikke kan forveksles med spiselige sopper, er det en veldig vakker og fristende sopp vi har med å gjøre ifølge soppeksperten.

- Den ser veldig fin og spiselig ut. Den er kraftig og har en rødoransje farge som gjør den iøynefallende. Mitt råd er at man aldri spiser noe man er usikker på, sier hun.

Steinsopp populær

Heldigvis er det mye av de gode og ufarlige soppene også:

– Steinsopp er for mange den aller gjeveste fangsten. – Det er først og fremst smaken som gjør den så spesiell. Den er stor, kjøttfull og veldig anvendelig, sier styreleder Johs. Kolltveit i Norges sopp- og nyttevekstforbund til NTB.

Enkelte år er det nesten ikke steinsopp å finne. Andre år forekommer den i store mengder.

– Det var et skikkelig steinsopp-år for tre år siden, og det ser ikke så verst ut i år heller, sier Kolltveit.

Kombinasjonen av varm forsommer og fuktig skoleferie lover godt for soppentusiaster som Kolltveit.

– Det er bare å komme seg ut og gå på skattejakt i skogen, sier han.

Kolltveit anbefaler nybegynnere å slå følge med mer erfarne soppsankere for å lære hvordan man finner sopp – og ikke minst hvilke man skal holde seg unna.

– Det aller viktigste rådet jeg kan gi, er å aldri ha sopp du ikke kjenner oppi gryta, sier han. (NTB)