Allsang og historier fra ei svunnen tid

De som husker tilbake til de virkelige glansdagene til Namsosmartnan, minnes sikkert de årene da Odd Grythe kom til byen og hadde show på Festplassen.

Martna: Arnljot Hansen (fra venstre), Gunnar Hojem, Arnold Hollup og Torleiv Grong skal gi publikum en god opplevelse på Kafé Peer Gynt. 

arkiv

NAMSOS: Martnasvisa kan nok de aller fleste, «Martna i by'n, stemning i sjy'n», er en frase enhver namsosing med respekt for seg selv kan utenat. Men fredag under martnan vil en ny versjon av den kjente visa bli framført for publikum hos Kafé Peer Gynt, refrenget er det samme, men versene har Torleiv Grong og Arnljot Hansen forandret litt.


Gamle historier


– Vi skal kjøre et opplegg der vi arrangerer på mange vis en gammelmartna, der vi tar publikum med til de gamle martnasdagene. Martnan slik den er i dag, er nok aller mest for den yngre garde, og derfor ønsker vi å gi noe til dem som har levd litt lenger. Ta dem med til glansdagene og la dem få et lite tilbakeblikk, forteller Grong.

Dette er aller første gangen de har dette arrangementet, og foruten Grong og Hansen kommer Gunnar Hojem, leder for Namsos historielag, med morsomme historier fra historiebøkene. De har også fått med seg Arnold Hollup på musikkfronten.


Gi noe til de eldre


– Jeg tenkte at dette kunne være noe fint å gi de litt eldre, og vi både håper og tror at det blir fullt hus, sier Grong og ler litt.


" Vi oppfordrer i aller høyeste grad til allsang.

Torleiv GrongKafé Peer Gynt er en liten historietime i seg selv. På veggene henger det historiske spor fra ei tid som mange av dagens martnasgjengere ikke kan huske. Derfor mener Grong og resten av gjengen det er en perfekt arena for å ta folk med på en liten tidsreise.

– Alle kan jo refrenget fra martnasvisa, og vi oppfordrer i aller høyeste grad til allsang. Ellers vil vi synge flere kjente og kjære sanger som de aller fleste har et forhold til, fortsetter Grong.

– Jeg kommer til å fortelle morsomme historier fra 70-tallet og framover. Jeg var jo selv martnasgeneral på den tida, og det er artig å huske tilbake til da, sier Hojem.

Da Namsosmartnan først så dagens lys, var Hojem involvert.

– Jeg hadde ansvaret for å trykke opp programmet i starten, så jeg har jo holdt på med martnan i mange år, forteller han.


Institusjonssang


I tillegg til arrangementet på Ullvaren, vil Grong og Hansen reise rundt på forskjellige bo og velferdssenter i Namsos for å gi beboerne litt musikalske innslag. Både torsdag og fredag vil de spre om seg med glade viser og musikk for de eldre.

– Det var Odd Grythe som startet med dette tilbake i gamle dager, så det er fint å kunne fortsette med tilbudet. Her vil vi spille låter som «Flickan i Havana», «Kanskje kommer kongen» og mange andre som vi vet folk kan synge med til. Det er stor sjanse for at vi ber dem som kan synge med på låtene vi spiller. Dette er noe vi har holdt på med ei god stund nå. Vi er nok innom de forskjellige institusjonene, sier Grong.