Bli med tilbake i tida

Hver martna de siste to tiårene har Namdalsmuseet invitert til sin årlige kulturmartna. I år har de tatt det hele et lite steg videre.

1 Bjørnar Sellæg og Brynhild Bremer Viken ønsker folk velkommen til kulturmartna. 2 Høyhopping var et populært innslag i fjor. 3 Det vil bli mulighet til å møte en rekke gårdsdyr under kulturmartnan. 4 Øyvind Moen og Brynhild Bremer Viken lover at grøten skal være ferdigkokt i tide. 

Bildetekst 

Bildetekst 

Bildetekst 

arkiv

NAMSOS: Hvert år de siste 21 årene har Namdalsmuseet invitert både store og små til å la roen senke seg, ta en pust i bakken og la alt mas og kjas bare fare forbi. For åtte år siden kom Brynhild Bremer Viken inn i rollen som organisator for kulturmartnan under Namsosmartnan. Den gang var det kun 15 utstillere til sammen på museets områder.

– Vi kjører over god gammel lest, og i år kan vi skilte med rundt 35 boder til sammen. Totalt åtte boder med lokalt produsert mat som lefse, saft, honning, kjøtt og fisk. Det vil også være boder med håndverkere. Det er bestandig stor pågang av utstillere som har lyst til å være med, og jeg har faktisk ei lita venteliste i år, forteller Brynhild Bremer Viken.


"Tradisjonene skal vi holde fast ved.

Øyvind Moen, grøtsjef


Dugnadsjobb


De siste årene har kulturmartnan hatt et snitt- besøk på 3.500, og til tider har det blitt litt hett om ørene for arrangørene.

– Det er bare morsomt. Denne kulturmartnan kunne ikke blitt til hadde det ikke vært for de rundt 70 frivillige. Det er en heftig dugnad som skal til for å lage et arrangement som dette over to dager, sier Bremer Viken.

Mens de voksne går rundt og kikker hva som finnes rundt i bodene, kan barna velge fritt blant flere morsomme aktiviteter.

– Som alltid er det høyhopping. I år har vi valgt å rette fokus mot dyr, og derfor har vi fått både geiter, høner, kaniner og hester. Vi har satt av et eget område hvor barna kan få muligheten til å fikse og ordne på hester. Elever fra hestelinja ved Grong vgs. kommer og skal ordne en hestesti for barna. I tillegg tilbyr vi muligheten til lafting og snekring av kråkeslott. Det er morsomt med dyr, og det ser vi tydelig de gangene vi har hatt dyr med. Derfor velger vi i år å ha større fokus på nettopp dette, forklarer Bremer Viken.

Det vil også være mulig å låne seg en kanin, slik at ungene kan prøve seg på kaninhopping.

Stadig flere får øynene opp for gjenbruk, og bruktbutikker landet over får stadig flere kunder innom. I sommer har Namdalsmuseet hatt en liten bruktbutikk åpen, og under kulturmartnan vil den få selskap av et par andre utstillere som har med seg ulike antikviteter og snurrepiperier.

– Vi gjentar også suksessen med fiskekastekonkurranse. Her kan de minste få testet presisjonen med fiskestanga. Det bruker å være veldig morsomt, mener kulturmartnasgeneralen.

Det vil også bli arrangert to guida turer på området. Kvalstadhuset står åpent og lørdag vil en lokalhistoriker fortelle litt om Kvalstad-brødrenes liv og levned.


"Vi er veldig glade for at folk de siste årene har funnet tid til å komme innom hit til oss.

Brynhild Bremer Viken, kulturmartnasgeneral


Har bestilt godt vær


– Hvordan bruker responsen fra publikum å være?

– Folk virker å være veldig fornøyd. Vi er veldig glade for at så mange de siste årene har funnet tid til å komme innom oss, og det håper vi selvsagt folk gjør i år også. Vi har for anledninga bestilt kjempeflott vær, så forholdene skal ligge til rette for to flotte dager her oppe hos Namdalsmuseet, sier Bremer Viken.

– Folk kommer hit og lar roen senke seg samtidig som de treffer kjentfolk. Det er jo det som er halve moroa. Treffe kjentfolk og bare slappe av, legger Bremer Viken til.

Hun fortsetter med å nevne at det i år som tidligere vil bli mulig å kjøpe seg en liten matbit.

– Vi vil servere grøt hvor Øyvind Moen er grøtsjef og styrer det hele med stålkontroll. Det er viktig med en erfaren person som virkelig kan dette med å lage grøt.

– Dette er noe som er blitt en godt innarbeidet tradisjon, og tradisjoner er noe vi skal hold fast ved, mener Moen.

Det er også satt av tid fredag og lørdag til underholdning. Lørdag kommer det et band fra Trondheim, U-sving, som skal servere rolig og avslappende jazzmusikk til gjestene.

– Underholdninga på fredag er ikke helt klar ennå, men det vil vi komme tilbake til med en gang dette er klart, sier martnasgeneralen.

Kulturmartnan er en tradisjon som hittil har vart i flere tiår, og forhåpentligvis skal det fortsette i flere tiår til.

– Vi vil gjøre vårt beste for at folk skal trives, forsikrer Bremer Viken.

Da gjenstår det bare å vente for å se om værgudene står arrangørene bi.