Frastjålet utstyr verdt 250.000–300.000 kroner

Da Marius Hojem hos Namsos maskin og gjenvinning kom på jobb mandag for halvannen uke siden, oppdaget han at noen hadde stukket av med utstyr til flere hundre tusen kroner.

Frustrerte: Christian Thorsen (til venstre) og Marius Hojem fra Namsos maskin og gjenvinning følte en sterk frustrasjon da de oppdaget at utstyr til flere hundre tusen kroner hadde blitt stjålet fra bedriftens område på Spillum forrige helg. 

Håndleddet: Tiltrotatoren binder graveskuffen med selve gravemaskinarmen og gjør at den kan bevege seg i alle retninger. Hojem fikk heldigvis kjapt tak i en ny enhet. 

arkiv

NAMSOS: – Vi trodde først det var noen som drev og tullet med oss, men etter at vi hadde ringt rundt til alle vi kunne tenke oss ble det fort klart at her hadde uvedkommende vært innom, forteller daglig leder hos Namsos maskin og gjenvinning, Marius Hojem.

I ly av nattas mulm og mørke har noen tatt seg inn på området til bedriften på Spillum og stjålet utstyr til en verdi av mellom 250.000 og 300.000 kroner.

– Vi vet bare at det har skjedd mellom fredag ettermiddag den 5. august og mandag morgen 8. august, sier Hojem.


Visste hva de gjorde


– De har tatt de dyreste komponentene på maskinen, foruten selve gravemaskinen. Det de har tatt er noe som heter tiltrotator av merket Engcon pluss en skjerm til et lasersystem vi bruker for å få rett dybde på grøfter vi graver for eksempel. Uten tiltrotatoren er det som om vi er tilbake i steinalderen, forteller Hojem.

Det tiltroatoren gjør for selve gravemaskinen kan sammenliknes med det håndleddet gjør for oss mennesker. Uten denne kan maskinen kun grave ei rett stripe.

– Heldigvis var Volvo Norge utrolig kjappe på labben og fikk ordnet en ny til oss i rekordfart. Det gjorde at vi ikke mistet noen oppdrag på grunn av tyveriet, sier Hojem.

Rett etter at tyveriet ble oppdaget kom politiet for å sikre spor, men Hojem er ikke optimistisk med tanke på å få igjen det som er blitt stjålet.


" De har tatt de dyreste komponentene på maskinen, foruten selve gravemaskinen.

Marius Hojem, Namsos maskin og gjenvinning


– Politiet sa at hvis det ikke ble funnet etter den første uka, da var det ikke stor sjanse for å finne det igjen. Jeg tror nok at tingene er ute av landet, mener Hojem.

Tiltroatorenhadde blitt montert av selve gravemaskinen i forbindelse med at de skulle gjennomføre en reparasjon.

– Det var ikke i våre tanker at noen skulle stjele den. Den veier rundt 350 kilo, så de som har tatt den må ha hatt en eller annen form for lift eller noe liknende. Det ser ikke ut til at noen av våre maskiner hadde blitt brukt til å løfte den opp, forklarer Hojem.


Liknende tilfelle


– Jeg snakket med en kunde sørpå som fortalte at det hadde vært en liknende hendelse i Verdal tirsdag for ei uke siden, der akkurat de samme delene ble stjålet. Det kan jo derfor virke som at det er noen som er på et raid eller liknende, tror Christian Thorsen som jobber i bedriften.

– Hvis det er noen som kanskje kan ha sett noe er det bare å gi beskjed til oss, sier Hojem.

– Var det noen tegn til at tyvene hadde vært der?

– Søndagsnatta var det jo et voldsomt regnskyll, slik at det var ikke noen spor etter de som hadde vært der. Det som var så spesielt var at ingenting annet var rørt. De andre maskinene hadde fått stå i fred og låsene på de andre dørene var ikke blitt rørt, forklarer Marius Hojem.