Har fast engasjement

– De siste 15 åra har trekkspillklubben vært et fast innslag på martnan, forteller Jarle Hatland. 78-åringen er leder for klubben av trekkspillere – og som også har knyttet til seg to musikere på bass og gitar.

Tradisjon: Namsos trekkspillklubb har ligget i hardtrening før martnan. Fra venstre: Lisbeth Damm Fredriksen, Frøydis Aglen, Jonny Finstad, Jon Stene, Jarle Hatland, Modolf Angelo, Per Henriksen og Kåre Aune. 

arkiv

NAMSOS: Men engasjementet med Namsosmartnan startet allerede midt på 1990-tallet. De første årene trekkspillerne var hyret inn for å underholde folket, var det imidlertid ikke på fast basis. Det skjedde ikke før vi hadde rundet et nytt årtusen.

Jarle Hatland forteller at Namsos trekkspillklubb har eksistert siden 1991. Det vil si, klubben var etablert også tidligere, men tilbake i 1991 hadde den ligget nede i en ti års tid.


"Namsos trekkspillklubb ble stiftet på tuftene av den gamle trekkspillklubben

Jarle Hatland, leder


– Det var en del av de tidligere medlemmene som gjerne så at klubben gjenoppsto. De fikk med seg flere gode trekkspillere på å danne den klubben som har eksistert fram til i dag, forteller Hatland.

Han ler litt når det kommer spørsmål om medlemmenes alder. Det er bare ett medlem som ikke er pensjonist, røper han, og gjennomsnittsalderen er høy, det skal sies. Dessverre er rekrutteringa til klubben heller dårlig.

Kåre Aune er musikalsk leder for gruppa. Det er han som tar seg av det musikalske og han har også fast jobb med å telle opp.

Per dato er det ni trekkspillere og to gitarister i Namsos trekkspillklubb. Under martnan blir gruppa forsterket med Arnold Hollup.

– Øver dere mye?

– Vi har øvelse en gang i uka, og oppmøtet er godt, forteller Hatland.

Det er godt gjort, for medlemmene bor spredt. De fleste kommer riktignok fra Namsos-området, men klubben har medlemmer også fra Namdalseid og Salsnes.

– Dere er i rute til martnan?

Hatland nikker. Alle ser fram til å spille på martnan. Det pleier å komme bra med folk for å høre på dem også, og responsen fra publikum er bra.

– Når skal dere opptre?

– Midt på dagen både torsdag, fredag og lørdag. Da spiller vi i en times tid, svarer Hatland som røper at det er gode penger å tjene for klubben på dette engasjementet.

– Hvor mye får dere i honorar da?

– Det setter vi ikke i avisa, sier han bestemt.

Men det er ikke bare Namsosmartnan som har gjort avtale med trekkspillklubben. Hvert år er de ute og spiller på institusjonene i Namsos.

– Vi besøker institusjonene to ganger årlig. Det er meget populært, forteller Hatland som legger til at de også har fast spilleoppdrag ved Namsos helsehus hver 17. mai. Det har de hatt i 20 år nå.


"Vi har spilt på Namsos helsehus hver 17. mai i 20 år

Jarle Hatland, leder– Vi har arrangert tre distriktsmesterskap også, i 1993, 1995 og 2000. Nå deltar vi dessverre ikke mer selv. Interessen for å delta er laber i klubben, forklarer han.

– Men vi er på trekkspillfestival på Trones i februar og i juni. Da er det konserter på dagtid, mens vi spiller opp til dans på kvelden.

Om det blir dans til tonene fra trekkspillerne under Namsosmartnan i år, vites ikke i skrivende stund. Men at de kommer, og at de skal spille både gammeldans og moderne rytmer, er garantert.