Vil føre musikkarven videre

– Jeg har et mål om å ta arven til Åge Aleksandersen og Terje Tysland videre. Jeg vil bli det neste store som kommer fra Namsos, sier Kent Aune. For å få det til, skal han starte med å trollbinde publikum under martnasfesten.

God hjelp: Kent Aune (til høyre) har jobbet mye med Arnt Egil Rånes (til venstre) og han har lært mye. Her fra Rockgallaen i 2014. 

arkiv

NAMSOS: Lørdagen under Namsosmartnan er nærmest som et synonym for kjempefest å regne. I år er intet unntak, og Kent Aune er en av artistene som skal sørge for at publikum skal få stemninga innabords.

– Å spille på Namsosmartnan er noe alle har lyst til å gjøre. Da jeg ble spurt om dette, var jeg ikke i tvil. Jeg svarte umiddelbart ja, forteller Aune.


Se Kent Aune gi en smakebit på nylåta si i NAs martnasbu!

Selv om han spilt land og strand de siste 19 årene, er det kun siden 2014 han har satset for fullt som soloartist. En veg som slett ikke har vært lett. En tung skilsmisse førte til en tung depresjon og et langt sykehusopphold med forskjellige utredninger.

– Til slutt fikk jeg en diagnose, og det å innse at det å være psykisk syk er like vanlig som å være fysisk syk, har hjulpet meg mye i jobben med å finne fram til meg selv, sier Aune.

Nå er han på rett veg, og føler selv at han er i ferd med å finne en mal som han mener er rett og som vil føre han opp og fram i karrieren.


PÅ rett veg


Aune ga før sommeren ut en ny singel, «Frimann», ei låt hvor han i stor grad tar et oppgjør med seg selv.

– Jeg levde ei stund helt uten bekymringer og ga rett og slett blaffen i meg selv. «Frimann» er på et vis en pekefinger mot meg selv. Nå har du gjort det gutt. Nå sitter du alene i båten. Det viste seg jo etter hvert at det var en grunn til den selvdestruktive oppførselen min. Etter at jeg fikk vite hvor problemet lå, fikk jeg hjelp i lang tid etterpå, og nå har jeg en kjøreplan jeg lever etter og det er noe som funker bra for meg, forteller Aune.

Tida framover skal ifølge artisten bli brukt til mye spilling og skriving av nytt låtmateriale.

– Jeg har satt meg som mål å bli det neste store som kommer ut av Namsos. Jeg ønsker å føre arven til Åge Aleksandersen og Terje Tysland videre. Jeg føler på ingen måte at jeg har nådd toppen. Det er nå det hele starter, mener Aune.

Høydepunktet så langt i den hittil to år lange solokarrieren kom i vår, i den innledende runden av TV 2s store musikksatsing, «The Stream».

– Det var jo en runde med stemmetrøbbel i starten, men TV 2 tok tak i det og de stemmene som sto igjen til slutt var reelle stemmer. Da hadde jeg faktisk den låta som hadde blitt strømmet flest ganger i hele Norge, og det synes jeg er utrolig stort. Du kan nesten si at låta «Eneste ene» var publikumsfavoritten. Det er noe som vil sitte igjen lenge, sier Aune.


" Det er ikke før du spiller dem live for et publikum at du virkelig får fram låtene.

Kent AuneHvordan det går med Aune i konkurransen, må vi vente til høsten når det vises på tv for å få svar på.

– Jeg kan ikke si noe som helst om hva som skjer videre i programmet, men det har hittil vært en lærerik opplevelse. Jeg har blitt kjent med mange flinke og flotte folk, forteller han.


Nye låter


Når Kent Aune tropper opp på scenen under martnasfesten, vil det være en spent bjugning som skal framføre flere helt nye egenskrevne låter.

– Jeg har funnet ut at jeg ønsker å komme meg mer bort fra det å spille coverlåter. Det er en ting å spille inn egne låter, legge dem ut på Spotify og spre dem via sosiale medier. Det er ikke før du spiller dem live for et publikum at du virkelig får fram låtene. Det er da folk drar heim for å høre låtene om og om igjen. Derfor er jeg ganske spent på hvordan publikum vil ta imot låtene, forteller Aune.

Femte juledag spilte Aune opp til fest, og også da bestemte han seg for å gi publikum en smakebit av det han selv har jobbet med – og responsen var utelukkende positiv.

– Folk sang med, til og med på versene, Får jeg en slik respons under martnan, vil jeg bli en utrolig lykkelig mann.

Under martnasfesten vil han dele scene med blant andre «far», som Aune velger å kalle han. Terje Tysland og Aune har i løpet av årene fått et nært forhold.

– Jeg synger på to av platene hans, og han synger med på en av min låter, som faktisk handler om han. Terje er en mann jeg ser opp til og har fått et tett og godt forhold til, sier Aune.


God hjelp


Det er ikke en selvfølge at Aune har kommet dit han er i dag. Han forteller at han overhodet ikke kunne skrive tekster da han startet, men etter å ha jobbet sammen med blant andre Frode Viken, fikk han fart på penna.

– Frode skal ha utrolig mye ros. Han nevnes nok ikke så mye som han fortjener. Det er en mann jeg har lært veldig mye av, mener Aune.

I flere år jobbet han sammen med Viken og Arnt Egil Rånes i et studio i Vika i Namsos.

På scenen strutter Aune av selvtillit og viser en genuin glede når han står foran publikum.

– En annen mann jeg har lært mye av, er Bjarne Brøndbo. Han er på mange måte musikkens svar på Maradona. Han gjør alle rundt seg gode. Jeg har stått på scenen sammen med han flere ganger, og jeg har aldri følt meg så god som da. Det er en mann jeg ser veldig opp til. Det er nok mange som mener noe om Brøndbo, men det er særegenhetene som er styrken til musikere, og det er dette du må ta vare på. Det er særegenhetene som gjør deg til den du er.