Flere hundre tok turen til åpninga av Vinsjan på kaia

– Gratulerer, Namsos!

– Dette er blant annet et symbol for sagbruk, sjøfolk og slit i Namsos, uttalte Bobben Tranaas under åpninga av Vinsjan på kaia torsdag kveld.

Dro ut som 15-åring: Gunnar Gartland dro ut på sjøen i tidlig alder, og har siden vært der. Under åpninga av Vinsjan på kaia var han imidlertid på plass og mottok sammen med Bjørn Lie og Namsos-ordfører Arnhild Holstad «vinsjan» i miniatyr. FOTO: BJØRN TORE NESS 

Åpning Vinsjan på kaia. Namsos sangforening. 

Tor Håkon Hanssen. 

Åpning Vinsjan på kaia. 

Åpning Vinsjan på kaia. 

Åpning Vinsjan på kaia - D.D.E. 

Bjarne Brøndbo, Frode Viken, Bobben Tranaas, Rune Bakkebø (bak), Arnhild Holstad og Torbjørn Sellæg.  

Gunnar Gartland, Bjørn Lie, Espen Sandmo. 

arkiv

NAMSOS: Mange hundre personer hadde tatt turen for å oppleve den historiske åpninga av vinsjene i kveldssola utafor Robrygga i Namsos.

– Herlig, men forventet, fleipet en fornøyd Tranaas om oppmøtet.

Det hele begynte med at Namsos sangforening innledet seremonien med Dekksgutten, før konferansier Espen Sandmo overtok med underholdende intervju av to erfarne sjøfolk; Gunnar Gartland og Bjørn Lie.

– Når dro du på sjøen da?

– Da jeg var 15, sa Gartland.

– Og når kom du heim?

– Nei, jeg kom vel aldri heim, men jeg var innom og besøkte kjerringa på Finnanger av og til. Trivdes best på sjøen jeg, uttalte mannen fra Otterøya til publikums latter og begeistring.


Klikk her for å se hele opptaket fra åpningen


Til havs som ung


Bjørn Lie har også hatt sine år på sjøen, men kom derimot tilbake til Namsos. 80-åringen fortalte de frammøtte at han hadde flere røverhistorier å fortelle da han var innom Namsos mellom seilasene.

– Flere av dem hadde ikke vært lengre sør enn Steinkjer, så de var interessert i å høre.

– Du er flink til å juge, og «du ser meg ut som en Hawaii, du» fikk jeg høre, forteller Lie mens publikum ler i sommersola.

– Innbyggerne i Namsos på den tida var ikke så vant til å høre om Afrika, Suezkanalen og den slags.

Lie fortalte villig om livet på sjøen, som også satte sine spor.

– Det ble noen blåmerker, men jeg lærte meg å slå tilbake, sa han med et glimt i øyet.

Etter intervjuet serverte Tor Håkon Hanssen Prudence-låta «Sailor Song», før Bobben Tranaas og ordfører Arnhild Holstad tok ordet.


– Godhjerta eventyr


– Det hele startet med at jeg satt på kontoret, og så på brygga som stormen hadde ødelagt. Det fikk meg til å tenke på en namsosing jeg hadde snakket med, som fortalte at han hadde vært ti år på sjøen, sa Tranaas.

– Videre tenkte jeg også på alle sangene som er relatert til sjøfolk og sagbruksarbeidere i Namsos. Resten er et godhjerta eventyr, fortalte Bobben Tranaas som har vært primus motor for prosjektet til Namsospatriotan.

Sammen har de samlet inn penger fra 422 privatpersoner og 47 firma.

Dette utgjør over en halv million kroner, og gjør ordføreren stolt.

– Dette er aldeles strålende, uttalte hun.

Til slutt entret D.D.E. scenen, og spilte sangen som alle ville høre; Vinsjan på kaia.

– Gratulerer Namsos og hele Namdalen.

– Som ung skagebygg tenkte jeg at jeg aldri skulle flytte til en så stor by som Namsos. Dette er veldig stort for oss i D.D.E. også, sa Bjarne Brøndbo og skuet ned på skiltet som viser retningene til Bergen, Murmansk og Mo.