Det er martna i by'n, med alle ingredienser som skal til: Godvær, folkeliv og myttji pæng

– Vi kommer igjen i morra

– Tusen takk for meg. Kari Brovold tar fornøyd med seg ei nyvunnet badematte og går videre til neste bod for å ta flere lodd.

KJØPER AV ALLE: Kari Brovold (til høyre) og Sissel Bogen kjøper lodd i bua hos Trude Anette Busse (bak til venstre) og Hilde Kristin Øien.FOTO: BJØRN TORE NESS 

GODVÆR: Folk koste seg i godværet på martnans første dag. 

MMMMM: Gutta er på jakt etter godteri. Bak selger Svein Holland. Fra høyre: Edvard Kolås Strand, Simon Svanheim Hollup og Sondre Windseth Selnes. 

GØY: Trampolina på Hugos tivoli var gøy, syntes seks år gamle Isak Stiberg som hadde tatt turen helt fra Møre.FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

NAMSOS: Sammen med Sissel Bogen er Brovold på by'n på martnans første dag. Hun har stoppet opp i bua hos Trude Anette Busse og Hilde Kristin Øien som har tombola til inntekt for Namsos barne- og ungdomskorps.

– Og tenk, jeg vant verdens fineste badematte. Det passet utrolig bra, jeg som skal få nytt bad og alt mulig, stråler Brovold.

Venninna er også fornøyd med dagens fangst; en praktisk termokopp.

– Tusen takk for oss, vi kommer igjen i morra, kvitrer damene til loddselgerne.

Ja, for dette er bare begynnelsen av martnan for damene som bor på Spillum og har tatt turen over brua og inn i sentrum for riktig å kose seg på denne finværsdagen i martnan.

"Jeg vant verdens fineste bade-matte. Den passer fint på det nye badet mitt"
Kari Brovold
martnasgjest

– Vi er veldig godt fornøyd med martnan så langt – med været, med premiene og duftene her. Det lukter så godt av grillmat over hele området, smiler Brovold og Bogen som har rustet seg med masse kontanter for å kunne gå runden og ta lodd i alle martnasbodene.

Når vi treffer dem, er det nyss før damene skal ta en kopp kaffe. De vil sitte ute i godværet og se på folkelivet. Senere på ettermiddagen skal de kjøpe seg grillmat, og så skal de overvære åpninga av «Vinsjan på kaia». Senere på torsdagskvelden benker de seg i Namsos-kirka for å få med seg det de håper blir en feiende flott gospelkonsert.

– Du, jeg har et hus til salgs på Lauvhammeren. Kan du få med det, tror du? spør Brovold og flirer.

– Kanskje får jeg napp hvis det står i avisa, legger hun til før hun går videre langs martnasgata rundt Festplassen.

"Fader, jeg har spist opp godterirøyken min"
Edvard Kolås Strand
kunde

Tre unge gutter står foran bua til Svein Holland som selger godterier. Og det er nettopp derfor de er på martnan, gutta, for å kjøpe godterier. De har akkurat funnet seg noen godterisigaretter, og handler hver sin pakke.

– Se, her, det kommer røyk ut av sigaretten, demonstrerer selger Holland.

– Fader, og jeg som har spist den opp, sier Edvard.

Gutta får imidlertid en ny pakke på deling, og kan prøve selv. Edvard får som den eneste sin til å funke.

Høyt over bakken svever Isak Stiberg (6). Han prøver trampolinen på Hugos tivoli – med strekk – slik at han kommer ekstra høyt opp i været.

Han har kommet til Namsos for å besøke slekt og være med på martnan – og forlanger full pakke med karuseller, sukkerspinn og popcorn. Det får han.

Det er tross alt martna i by'n.