Språk-pirk

SPRÅKSURR: «Martna i by'n, stemning i sjy'n». Og så jeg som trodde at stemningen steg i skyene og ikke havnet i sjyen, skriver Bayer.  Foto: Bjørn Tore Ness

arkiv

Det er et ordtak som sier at en skal ikke skite i eget reir, men noen ganger er det umulig ikke å la være. Derfor avlegger jeg herværende publikasjon en liten visitt på det språklige området. Det er ikke avisens ansvar hvordan annonsører ordlegger seg, bare hvordan ens egne ansatte skriver. Når dette er sagt, skrider jeg til verket.

I boligannonser er det mulig å begå seg. Klassisk er denne: «Hybel ledig hos dame som er møblert». Her om dagen kunne en i NA lese følgende i en annonse om et hus som var til salgs: «Har meget god beliggenhet i forhold til sol». Jeg tror det menes at huset ligger slik til at solen skinner mye på det, i hvert fall i den grad at solen måtte titte fram av og til. Problemet er det meget misbrukte uttrykket I FORHOLD TIL. Det betyr jo «sammenlignet med». Huset har altså god beliggenhet sammenlignet med sol, hva nå det måtte bety. Jeg skjønner det hvis huset har god beliggenhet i forhold til solen, den ligger jo 150 millioner km unna, noe som er litt upraktisk om du skal en snartur til byen.

Jeg leste også nylig om den gamle martnassangen som ble omtalt slik: «Martna i by'n, stemning i sjy'n». Og så jeg som trodde at stemningen steg i skyene og ikke havnet i sjyen – som er et annet navn for kjøttkraft. Det kan sikkert være mye god stemning i god sjy, særlig hvis den blir tilsatt en dertil passende mengde berusende drikke. Dog tviler jeg på at salig Odd Grythe hadde kulinariske assosiasjoner da han framførte sangen for bortimot 50 år siden.

Med fare for å bli beskyldt for å komme med en blødme, kan jeg vel si at journalisten her sauset sammen sky og sjy på en måte som vel ikke sørger for at den redaksjonelle stemningen står i sky'n.