Martna i by'n

HANDEL: Namsosmartnan er først og fremst en handelsmartna og en fest - ikke en musikkfestival, skriver NA-redaktør Kim Riseth i sin leder.  

arkiv


Namsosmartnan er vel overstått, som den siste av sommerens store «daga» i Namdalen. Så langt tyder tilbakemeldingene på at Namsosmartnan også i år ble en suksess, godt hjulpet av godvær, og med god handel for de næringsdrivende.

For det er handelen som er avgjørende for Namsosmartnas ve og vel. Etter å ha vært nedadgående, ble det gjort grep av Næringsforeninga, som har løftet martnan de siste årene. Nå er den etablert som en martna utstillere ønsker seg tilbake til. Dermed er tida inne for å se hvordan martnan kan utvikles videre.

I sommer har både Rørvikdagene og Kolvereiddagene skiltet med store artistnavn og utendørskonserter. Det har ført til at mange har reagert på det de mener er mindre ambisiøst musikkprogram under martnan i «rockebyen». Rørvikdagene har klart å etablere seg som en festival med et stort musikkktilbud, og det fortjener de all ære for. Det kommer hele Namdalen til gode. Men Namsosmartnan må finne sin egen nisje, og utvikle seg videre som den viktigste handelsmartnan i regionen. Namsosmartnan er handel og fest, ikke en musikkfestival. Det er et paradoks at Steinkjermartnan uttaler at martnan der ble «reddet» av Namsos-bandet D.D.E. Historien viser at risikoen blir høy om festen er suksessfaktoren.


LES OGSÅ:

Stor stemning på martnasfesten

Da Terje Tysland gikk på scenen ved midnatt, var det mye folk på festområdet i sentrum av Namsos.


På ei helg der det arrangeres Pstereo-festival i Trondheim, Parkenfestival i Bodø og Findlings-festival i Oslo, alle utsolgte og med topp artister, skal det godt gjøres å ta opp konkurransen om å dra hit de største navnene. Nå sto ikke det Terje Tysland og bandet leverte på scenen lørdag tilbake for noe rent musikalsk. Men folk var på martnasfest for å møte venner, danse og prate, ikke nyte musikken som på en festival.

Åpningen av Vinsjan på kaia, den populære historiske musikkfortellingen på Ullvaren kafe, gospelkonserten og flere andre musikalske innslag i martan viser at Namsos har en rik musikkhistorie og tradisjon å spille på, nært knyttet til byen og Namdalens identitet. Vinsjan-åpninga var det nærmeste vi har kommet en gammeldags martnasåpning i Odd Gryte-stil på mange år. Byen har fått tre nye perler, med paviljongen i Fredriksbergsparken og på Klompen i tillegg, som bør kunne utnyttes enda mer. Her må både private, kommunen og næringslivet ta ansvar for å legge arrangement til martan. Så kan vi heller dra på musikkfestival ellers i året, eller til Rørvik og Kolvereid.