Eirin kunne ingenting om sjokolade, derfor satset hun alt hun eide på egen sjokoladefabrikk

– Jeg har trua, jeg er nødt til det

Da Eirin Holand så en sjokolademaskin til salgs på Finn, tenkte hun: «Gøy. La meg prøve det.» Nå selger hun sjokolade for mer enn én million i året.

STOR AKTIVITET: Et drøyt år etter oppstarten er det fullt kjør på Englagaard sjokoladefabrikk. Her pakker Eirin Holand esker med «Honningkrukker». 

GODKJENT: Tidligere finansminister Sigbjørn Johnsen likte sjokoladen med moltefyll. 

LIVET UT: Kort tid etter hun startet fabrikken, tatoverte fikk Holand laget denne tatoveringen. Nå må fabrikken helst overleve henne. 

SISTE INNSPURT: Ida Regine Odelberg får kjørt seg siste uka før hun skal tilbake på skolen. Her ferdigstilles baileyskulene. 

arkiv

NORDLI: – Nå har jeg etablert meg, nå er det bare å komme seg ut og selge.

Eirin Holand har tatt en pause fra intervjuet for å ta med seg noen gjester fylkesmann Inge Ryan har tatt med seg til Lierne. Siste post på det to dager lange programmet, er et besøk på Englagaard sjokoladefabrikk.

Gjestene er ingen hvem som helst. De er Ryans kolleger i Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal, Hedmark og Oppland.


Håper på overskudd


– Kan ikke du fortelle litt om hvordan det startet, spør Ryan.

– Den korte forklaringa er at jeg ville heim, forteller den tidligere regionsjefen i Lampehuset og Kid Interiør, og innrømmer at sjokoladefabrikk nok ikke sto høyest på lista over det hun ville gjøre.

– Etter en stund kom jeg over en sjokolademaskin til salgs på Finn. Så jeg tenkte: «Gøy. La meg prøve det».

Som sagt, så gjort. I fjor sommer åpnet Holand opp Englagaard sjokoladefabrikk i Nordli. Først var hun alene. Med økt etterspørsel kom den første ansatte på plass allerede etter noen måneder. I sommer har tre stykker jobbet i fabrikken.


Jobber døgnet rundt


Og denne dagen har hun knapt tid til å ta imot besøk. Eller snakke med journalister.

– Jeg kan ikke klage på at det er travelt, men nå jobber vi kvelder og helger for å ha nok sjokolade til Pe-Torsa.

Hun trodde hun hadde nok i fjor også da hun troppet opp i Kvelia torsdagen. Men allerede lørdagen gikk hun tom for flere sorter.

Det skal ikke skje i år. En ting er at produksjonen – sjokoladen lages for hånd – går for fullt. Men nylig begynte hun også å handle inn ferdigbrettene esker. Å brette esker for hånd stjeler mye tid når tusenvis av sjokoladebiter skal pakkes.

– Hvordan er økonomien, vil Ryan vite.

– Det var røde tall i fjor, men nå styrer vi mot et nullresultat. Står vi på litt fram mot jul kan det bli et lite overskudd, svarer Holand og lar de fem fylkesmennene få vite at dette ikke er noe hun bare gjør fordi det er gøy.


Finansministerskryt


– Jeg har satset alt jeg eier på dette, og jeg har trua, sier hun og viser fram underarmen til gjestene.

– Etter at jeg fikk denne Englagaard-tatoveringen, har jeg heller ikke noe valg.

Før Ryan og co. setter seg i bilen for å kjøre ned i lavlandet, får de en liten smakebit av den lokale sjokoladen.

– Denne sjokoladen hadde en umiskjennelig smak av multer, og multer er godt. Dette kan jeg trygt anbefale. Er det flere igjen når vi drar, tar jeg en til, sier fylkesmann i Hedmark, Sigbjørn Johnsen.

Og på veg ut til den ventende bilen gjør den tidligere finansministeren nettopp det. Tar med seg en ekstra bit sjokolade.


Englagaard AS 2015

Omsetning:NOK 893.000

Driftsresultat:NOK 310.000

Resultat før skatt: NOK 318.000