Flere ferske foreldre og besteforeldre i ensemblet

Framtida til Pe-Torsa er sikra

Skuespillerne i Pe-Torsa begynner å bekymre seg for egen alder. Da er det godt at de yngste tar ansvar og skaper det som kan bli framtidas Per, Agust og Jens Peder.

ETTERVEKST: Pe-Torsa-gjengen på den første øvelsen før årets spel. Flere og flere tror nå at fenomenet vil overleve dem selv. Derfor mener mange det er godt å se at aktørene selv sikrer etterveksten. Fra venstre: Roland Aagård (Serianne) Jørn Ove Totland (frieren Aksel) Bjørnar Holand (Anton) med barnebarnet Simon. Kjell Kvetangen (Pe-Torsa) Arvid Kvetangen (Agust) med junior og dattera Mia. Nils Olav Skjelbred (Ola Post) Anna Lindman ( Anna Bjørkvatni) Olav Kvetangen (Lindstrøm) Aud Totland (Dordi) Kåre Sandmo (Lars på Kvemoa) Sigmund Kveli (Jens Peder) Gudmund Kveli (Ny presten Josef Engstad) Laila Østnor (Magda) Karen Blomdal (Kersti) Randi Devik (Maren) Øyvind Kveli (Severin) Tina Bengtsson (Hjørdis) med sønnen Sondre Elias Bengtsson.Foto: BENGT STEINAR NORDBAKK 

HUNDEPASSER: Mia (8) er med på Pe-Torsa for sjette gang. 

arkiv

KVELIA: – Jeg vel sagt det etter siste forestilling i ti år nå. «Det blir vanskelig å få til noe neste år.» Men så nærmer jula seg og da dukker ideene opp. Så nå er jeg mer bekymret over at en del av oss begynner å bli for gamle.

Pe-Torsa selv, i det daglige kjent som Kjell Kvetangen, sitter sammen med blant andre Sigmund Kveli (Jens Peder) og Arvid Kvetangen ( Agust). Det er første samling før årets forestilling og gjengen går gjennom ei lang liste med rekvisitter som må være på plass på torsdag.

Det blir en samtale med skjemt og alvor om Pe-Torsa vil overleve de som spiller i dag. For med episode 17 på trappene begynner flere og flere å lure på hvor lenge eventyret i Kvelia vil holde det gående.


Erfaren åtte-åring

– Vi er i en situasjon vi ikke drømte om da Sveinung (Kveli) gikk bort. Da var vi mange som trodde det ikke ville gå lenger. Og det er ikke det samme, men publlikum vil ha det lell, sier Sigmund Kveli og begynner å filosofere om hvor lenge de kan holde det gående om de vel 7.000 tilskuerne som kommer til Kvelia den neste uka kommer igjen år etter år.

– Hvis 100 av dem faller fra hvert år, så blir det noen år til. Og da må noen overta etter oss.

En av dem kan være Mia som passer på Kvelis hund «Teddy». Åtte-åringen har vært med pappa Arvid på øvelser siden hun var tre. Og i sommer ble hun storesøster til det ene av tre Pe-Torsa-barn som har kommet til verden siden forrige episode.

– Er det bra at Arvid gir sitt bidrag til å sikre rekrutteringa?

– Det er alltid bra. Men det er ikke sånn at de vi henter inn må være yngre, sier Kveli og forklarer;


Tenåring i 16 år

– Se på Arvid. Over 30, men i Pe-Torsa er han fortsatt ikke ferdig med puberteten. Publikum godtar mye sånt. Dattera kan være eldre enn mora. Og mora kan godt være en kar.

– Så min lille junior kan gå rett inn i stykket allerede, sier Arvid Kvetangen med et smil.

Men alle tre er enige om at det finnes talenter som kan overta når noen av dagens skuespillere av ulike årsaker må gi seg. En av dem, kan du lese om å side.

– Han kan bli den neste Per. Vi bruker ham litt allerede, men han er nok ikke helt klar til å være Per, sier Kjell Kvetangen.

– Og Mia er en skuespiller og hun blir nok med om noen år, legger han til.

Mia selv er ikke fremmed for den tanken. Selv om hun nå bor i Stjørdal, kommer hun fortsatt til Kvelia når det blir august.


– Ikke svar

– Jeg synes pappas figur (Agust) er den morsomste. Han snakker så morsomt. Noen ganger snakker han sånn hjemme også, forteller åtte-åringen.

Du som er på innsida - blir det noen overraskelser i år?

– Ikke svar. Eller, ingen kommentar som det heter når journalister spør, bryter Sigmund Kveli inn.