Klar tale fra skoleelevene:

– Hold fartsgrensa

Etter at Heimen ble tatt i bruk som midlertidige skolelokaler på Otterøya, reagerer elevene på at bilistene ikke følger fartsgrensa forbi skoleområdet.

REAGERER: Niendeklassingene Sara Mortensen (fra venstre), Ragnhild Fossland og Dina Aglen Dyrendahl håper bilistene følger fartsgrensa som er 30 kilometer i timen forbi skolen. 

«KONTROLL»: Ragnhild Fossland (fra venstre), Dina Aglen Dyrendal og Sara Mortensen gjennomførte en «fartskontroll» for å se om bilistene overholdt fartsgrensa. Foto: Privat 

arkiv

OTTERØYA: Mange er nok vant med at fartsgrensa forbi Samvirkelaget og Skomsvoll på Otterøya er 60 kilometer i timen. Men etter at Heimen ble tatt i bruk som skole for et par uker siden, er fartsgrensa blitt redusert til 30 km/t.

– Vi ser at altfor mange biler har for stor fart når de kjører forbi, og det liker vi svært dårlig med tanke på at det ferdes mange små barn her, forteller Dina Aglen Dyrendal som sammen med Sara Mortensen og Ragnhild Fossland i 9. klasse engasjerer seg i saken.

– Selv om mange er vant til at det er 60 km/t som er fartsgrensa, er det også mange som kjører fortere enn det, legger Mortensen til.


– Folk må ta hensyn

Tidligere i uka hadde de tre venninnene en aldri så liten «kontroll» for å sjekke bilistenes reaksjon.

– Vi tok på oss refleksvester og satte oss i vegkanten. Da var det mange som bråbremset med en gang de så oss, forteller Fossland.

– Mange ga oss tommelen opp for «stuntet», selv om det også var noen som kanskje ikke likte humoren vår på samme måte, legger Aglen Dyrendal til.

Til tross for det humoristiske innslaget, håper de tre niendeklassingene at folk tenker over farten når de kjører forbi skolen.

– Det er litt skremmende når bilistene kjører for fort. Bussene parkerer jo på vegen, så da må alle elevene gå over vegen for å ta bussen, sier Mortensen.

Og det er ingen tvil om at jentene har rett, for under intervjuet med NA kjører flere biler forbi skolen. Godt over 30 km/t.

– Det verste som kan skje er jo at elever kan bli påkjørt. Vi håper det blir skikkelige kontroller, og at folk tenker seg litt om før de kjører gjennom 30-sona i for stor fart, sier de tre venninnene.


Skryter av elevene

Lensmann Stein Erik Granli opplyser at politiet kontinuerlig kontrollerer ferdselen forbi skolene i Namdalen.

– Vi driver aktivt med skolekontroller rundt omkring i Namdalen for tida. Du skal ikke se bort ifra at vi står ved skolen på Otterøya en dag, sier han.

– Det er selvsagt mer fokus på kontroller ved skolene nå som det nettopp har vært skolestart, men vi gjennomfører slike kontroller også flere ganger i året, legger han til.

Nå som fartsgrensa er 30 km/t forbi den midlertidige skolen på Heimen, mister en sjåfør førerkortet hvis sjåføren kjører fortere enn 56 km/t.

– Det handler om å respektere fartsgrensa, og forbipasserende må huske på at det er skoleelever som holder til rett ved vegen, sier Granli.

– Hva synes du om elevenes engasjement rundt farta?

– Det er kjempebra at de følger med og engasjerer seg. At vi får tilbakemeldinger på at det kjøres for fort betyr jo bare at vi kommer til å ha kontroll der når som helst, opplyser lensmannen.