– Medaljen betyr mye

Mens de fleste minnemedaljene ble utdelt i fjor, kunne Peder Kristiansen, Ragnhild Strøm og Peder Skjengen onsdag endelig motta hver sin medalje.

HEDRET: Fra venstre: ordfører Olav Jørgen Bjørkås delte ut minnemedaljene til Peder Kristiansen (83), Ragnhild Strøm (80) og Peder Skjengen (83). 

arkiv

FLATANGER: I forbindelse med frigjøringsjubileet i 2015, utarbeidet regjeringa en minnemedalje for innsats under krigen. Flere kommuner i Namdalen delte ut denne medaljen til de som fortjener den i fjor, men i Flatanger fikk Peder Skjengen (83), Ragnhild Strøm (80) og Peder Kristiansen (81) sin fortjente minnemedalje onsdag.

– Det er med stor glede og ære at jeg får dele ut denne medaljen. Dere skulle egentlig ha fått den i fjor, men da hadde vi rett og slett ikke mulighet. Det er litt spesielt å overrekke en slik medalje så lenge etter krigen, men dere er stødige folk som har stått på for lokalsamfunnet deres. Det står det respekt av, innledet ordfører Olav Jørgen Bjørkås.

Peder Kristiansen var ikke store guttungen da krigen brøt ut, men husker fortsatt da familien huset motstandsfolk som trafikkerte mellom Norge og Shetland.

– Vi fikk jo beskjed om å ikke si noe om at vi hadde folk på loftet. Det var der de bodde. Vi så dem nesten aldri, sier han.

Kristiansen, sammen med Skjengen og Strøm, var til stede på kommunehuset i Flatanger da de onsdag fikk tildelt medaljene. Alle delaktige i forbindelse med skipsaktivitet på Folla.

– Det var sjelden det var noe å se til folket vi hadde i hus. Jeg kan ikke huske at jeg var redd noen gang, forteller Kristiansen.

Det skal ha vært opp til 20 personer på det meste som lå i dekning til familien Kristiansen.

– De kunne være i huset i flere døgn før de dro videre, forteller 81-åringen som sier medaljen betyr mye.

Peder Skjengen mottok sin medalje for å ha vært delaktig i å ha loset en av Shetlandsskøytene i lokalt farvann.

Familien til Ragnhild Strøm var delaktige i å ha bemannet radiosenderen «Kaninreiret».