Dommedagsprofetier i Oppgår'n

Etter å ha sett 17. episode av Pe-Torsa, kan vi konstatere at truslene om dommedag ikke har utslettet Oppgår'n, selv om katastrofene står i kø.

HAN LEVER: Stor glede i Oppgår'n når odelsguten Agust (Arid Kvetangen) ikke er død allikevel. Fra venstre: Dordi (Aud Totland), Hjørdis (Tina Bengtsson) Serianne (Roland Aagård), Pe-Torsa (Kjell Kvetangen), Magda (Laila Østnor) og Daniel (Stein Rosten).FOTO: BJØRN TORE NESS 

IKKE HELT HELDIG: Agust (Arvid Kvetangen) vil så gjerne sjarmere Hjørdis (Tina Bengtsson), men skjønner ikke helt hvordan han skal få det til. 

SPRER FRYKT: Predikanten Josef Engstrøm (Gudmund Kveli) kommer til Oppgår'n med dommedagsprofetier. Kvinnfolka, fra venstre: Maren (Randi Devik), Hjørdis (Tina Bengtsson), Lise (Kristin Østnor), Magda (Laila Østnor) og Dordi (Aud Totland) lar seg skremme. 

VRANGPEIS: Serianne (Roland Aagård) begynner å bli lei av Pe-Torsas (Kjell Kvetangen) vrangvilje og truer flere ganger med å flytte fra gården. 

FORELSKA: Piga Dordi (Aud Totland) forelsker seg i prest og forsikringsagent Aksel (Jørn Ove Totland), og håper å få levd litt i synd før dommedag kommer. 

arkiv

KVELIA: Hvordan går det egentlig med Agust etter at han bokstavelig talt gikk i lufta på motorsykkelen i forrige episode? Er han død? Og hvordan vil det gå med gommo Kersti som ble sendt til sykehus i ambulanse med hjertetrøbbel?


Kaotiske tilstander

Det er allerede kaotisk når vi blir tatt med inn på tunet i Oppgår'n i den nye episoden av Pe-Torsa. Både Pe-Torsa sjøl og kona Serianne er i sjokk og sorg, selv om far sjøl sier:

– Hvis pøiken klar seg, var det ei forestilling av første klasse. Den fikk fart på blodpumpa til den gamle kjerringa!

Lykken er stor når odels- guten kommer kjørende gjennom hesja og inn på tunet. Han har hatt litt av en tur – og bærer preg av det. Agust er både skitten og sulten – og full av fortellinger så artige at vi allerede nå flirer høyt.

Svovelpredikant til gårds

Deretter går det slag i slag. Serianne står overfor en personlig tragedie – tenk om mora dør. Pe-Torsa på sin side gleder seg over utsiktene. Han vil gjerne slå kloa i pengene til svigermora. Samtidig irriterer frua seg over den vrange husbonden som må besinne seg når Serianne truer med å flytte fra ham.

Så kommer Jostein Engstrøm til gårds. Han forfekter det samme budskapet som svovelpredikanten Ole Kristian Hallesby og sprer frykt om dommedag blant kvinnfolka i Kvelia.

– Når den ytterste dag banker på deres dør, er dere beredt? Dere skal brenne i den evige ild!, tordner han hvorpå piga Dordi repliserer:

– Bli'e ka dag som helst?


Forviklinger og tullball

Sånn driver forestillinga framover innom et døgn, med enda flere forviklinger og mye tullball. Som vanlig er skuespillerne godt forberedt. Som vanlig er manus en historietime fra slutten av 1950-tallet – et godt stykke samtidshistorie fra Bygde-Norge. Som vanlig er det innslag av flere motoriserte kjøretøy av varierende karakter og kvalitet. Som vanlig ler publikum av de komiske figurene og de tørrvittige replikkene som er både underfundige og fylt av alvor midt i all vanviddet. Men kanskje ler de ikke fullt så høyt og ofte som før?


Lokale krefter i sving

Vi kan ikke fri oss fra følelsen av at Pe-Torsa denne gangen blir litt omstendelig. Enkelte scener kunne med fordel vært strammet inn. Det er ikke noe godt tegn når publikum begynner å se på klokka.

Når det gjelder overraskelsen, var fjoråret med en André Villa i storslag som gjorde drøye kunster på motorsykkelen, en stor høydare som det er vanskelig å toppe. Likevel blir vi litt skuffa over det årets greie. Det gir ikke noe løft til denne episoden av Pe-Torsa, dessverre, og er kanskje mest artig for dem som blir invitert inn på tunet?

Men, det skal sies at man blir underholdt i Kvelia i år også. Det er bare det at vi er blitt så grundig bortskjemt i så mange år av de samme aktørene.

Anmeldelsen er basert på generalprøven onsdag kveld.