Arrangerte temadagen «Generasjon prestasjon»

– Tenk selv, jenter!

Artisten Tora Dahle Aagård og kampsportutøveren Thomas Rønning Formo opplever press på hver sin måte. Fredag utvekslet de sine erfaringer med Grong-ungdommene.

NÅR UNGDOMMEN: Tora Dahle Aagård (til venstre) ble invitert til å prate om ungdom og press av blant andre Mari Lindsetmo i Grong ungdomsråd fredag. Her var jenter fra Grong ungdomsskole samlet for å høre på.FOTO: BJØRN TORE NESS 

HARD KAMP: MMA-utøveren Thomas Rønning Formo snakket om det å være nervøs og tøffe seg opp før hver kamp i buret. 

arkiv

GRONG: «Det sies at dagens ungdom lever under et høyt forventningspress, og krav til å prestere i tillegg til press på utseende, kropp og personlighet. Stemmer dette? Er det riktig når mange kaller ungdommene i dag for «Generasjon prestasjon»?

Dette var utgangspunktet for temadagen som ble arrangert i regi av Grong ungdomsråd på Grong videregående skole fredag.

– Målet med denne dagen er at ungdommene skal lære noe gjennom foredragene Tora Dahle Aagård og Thomas Rønning Formo presenterer. Det handler mye om å tenke selv, snakke om temaer som opptar ungdom og være enige om at det ikke er tabu å snakke om det, forteller leder i Grong ungdomsråd Mari Lindsetmo.


Guttene og jentene

Det spesielle med temadagen var at guttene hørte på Rønning Formo og jentene på Dahle Aagård.

– Generelt ser vi at det er forskjell på å leve under press for jenter og gutter. Vi ser at blant jentene er presset på kropp større, selv om det finnes unntak. Når vi gjør det på denne måten, oppstår det større diskusjoner, og hver enkelt våger å si og dele mer enn om alle skulle vært samlet, sier ungdomskontakt i Grong kommune, Trond Martin Sæterhaug.


Med foredraget «Story of my life» delte Tora Dahle Aagård det meste fra oppveksten til i dag. Alt fra psykisk helse til hvordan det er å prestere som artist.

– Når jeg skal holde konsert handler mye om å levere og prestere – men det er viktig ikke å la presset og forventningene gå til hodet på deg. Vi må stenge ut maset, snakke ut. Det handler om å være ærlig med seg selv, og det vil jeg si noe om, sa Dahle Aagård før foredraget.

– Jeg var jo livredd for å være med på dette da jeg ble spurt, men ei utfordring er ei utfordring, legger hun til.


Tøff på utsida, men...

En etasje opp var ungdomsskoleguttene samlet i kantina. Der var Mixed Martial Arts-utøveren Formo godt i gang med sitt foredrag – «Story of my fight».

– Det var mange som var imot meg da jeg tok valget og begynte med MMA. Mange sa at det ikke kom til å gå, men jeg hadde bestemt meg for å bli best i verden til å slåss, forteller han.

Formo delte historier og viste klipp fra forberedelser før han går i buret for å slå løs på motstanderen.

– Jeg er kanskje tøff på utsida, men er dritnervøs før hver kamp. Jeg har mine teknikker for å dempe nervøsiteten.

– Det er jo litt artig at jeg sluttet med fotball med mange skader, og begynte med slåssing for å unngå skader, legger han til før ivrige gutter i publikum trekker på smilebåndet.