Når selvbildet sprekker

Tegning: Knut Høihjelle 

arkiv

Evolusjon går nå sin gang. Bildet av at nordmenn blir født med ski på beina, har forandret seg en smule. Skia er der, men hva har de i høyre hånd? Er det ikke en boks med astmamedisin?

Det gjør oss vondt dette. Vi som har stått opp midt på natta for å se våre løpere kjempe om edle medaljer. Er du langrennsløper og sørger for at nasjonalsangen blir spilt, har du oppnådd samme status som Kong Harald, a-ha, Drillo på 90-tallet, og muligens Magnus Carlsen. Levende guder.

Vi som har denne tendensen til gudedyrking, har forbannet bloddopa finner og skumle russerne. Og disse italienerne, som etter at de har slått oss hånlig, sier vi må drikke mer rødvin. Hallo, det er bare de på Elverum som tror på slikt. Verst er «den dårlige taperen» Justyna Kowalczyk. Hun har sagt flere ganger at hun ikke forstår at så mange norske langrennsløpere må bruke astmamedisin når det er så ren luft i Norge.

Tv 2 brakte nyheten om at friske norske langrennsløpere har blitt bedt om å ta astmamedisin. Vi er ikke dummere noen av oss at vi skjønner det er for å fremme prestasjonene. Ikke som landslagssjef Vidar Løfshus unnskyldte seg med, at det var for å ta vare på den framtidige helsa til de norske løperne. For det er visstnok ikke sunt å trene og konkurrere i kulda.

Det er viktig å slå fast at det ikke forbudt å bruke astmamedisin om en vitterlig er en syk idrettsutøver.

Som de mange helsearbeiderne som går i turnus, oljearbeiderne, langtransportsjåførene, må toppidrettsutøvere også forsake familieliv, legge seg til rett tid og være nøye på hva de putter i munnen for at de skal kunne utføre jobben de er betalt for å utføre.

For resultatkåte skiledere er dette ikke nok. Vel, det er ikke doping, men når en kommer til moral, begynner plata å skurre. Bedre blir det ikke når de først benekter at det har foregått, for så å innrømme det timer senere. Jeg forstår godt at den utenlandske langrennsfamilien nå hamrer løs på Norge. Bestefar min, og hans kamerater på 70-tallet, drakk noe så grusomt som askeavkok for å kunne leve lenger. Arne Scheie kan i dag jogge litt lengre fordi han spiser Vita-Pro, mange svelger gurkemeie – og vips ser de bedre enn ut naboen. Tro kan flytte fjell – kanskje er det slik med astmamedisin også? Eller er det derfor det er åtte nordmenn blant de ti beste i flere verdenscuprenn?

SYNES DU jeg er flåsete? Kanskje bør jeg vente til den norske langrennskomiteen har sjekka om dette stemmer. Ja, ski- president Erik Røste har satt sine egne til å granske sin egen familie. Selv tror han ikke slikt har forekommet, i Norge. Fint; da trenger ikke «granskerne» å gå bredt ut. Lista er lagt.

Min lørdag består av at jeg skal til Kvelia og se hvordan det gikk med råkjøreren Agust. Lierne, ja. Husker dere på 90-tallet da langrennskongen Bjørn Dæhlie bygde et høydehus hvor han sov. Ulovlig? Nei! To løpere syntes det likevel ikke var moralsk forsvarlig å sove i kunstige høydehus på selve flatbygda. Frode Estil og Thomas Alsgaard ble senere olympiske mestre etter at en juksemaker ble avslørt.

Det som irriterer meg mest med alt dette, er at hederlige utøvere og trenere trekkes ned i søla. Kanskje er det også slik at det bare er å erkjenne at det ikke er bare utlendinger som kan falle i fristelsen for å ta snarveger for å oppnå suksess. Er det slik at våre verdier er bedre enn de fra andre nasjoner? Mange hevder at den norske kulturen og moral- begrep er under press over alt i sam- funnet. Av hvem? Om det stemmer, klarer vi den jobben selv uten innblanding fra de som har et annet stempel i passet enn vårt.

Trekk pusten dypt inn – og pust ut! God helg!