Carl Frode Tiller, De Utvalgte og Motorpsycho klar for premiere på en baklengs dødsreise

– Komplett treenighet på teaterscenen

Tre av landets fremste aktører på sine felt møtes på de skrå bredder. Fredag er det premiere på stykket om Terjes dødsreise.

SIDESTILT: Carl Frode Tiller (fra venstre), Hans Magnus Ryan og Bent Sæther fra Motorpsycho samarbeider tett i teaterstykket «Begynnelser» som har premiere på Trøndelag Teater fredag. 

arkiv

TRONDHEIM: – Tekst, musikk, og det sceniske blir sidestilt. Det blir like mye teater som konsert, samtidig som det er mye film blandet inn i dette. Det er mange inntrykk på en gang, så sånn sett er forestillinga veldig spesiell, forteller Carl Frode Tiller som sammen med Hans Magnus Ryan og Bent Sæther fra Motorpsycho og scenekunstgruppa De Utvalgte snart er klare for premiere på stykket «Begynnelser».

«Begynnelser» er en baklengs dødsreise. Et øyeblikk som er dratt ut til en forestilling der hovedpersonen Terje blir konfrontert med situasjoner fra eget liv og hvor fokus ligger på valg. Tiller mener dødsreisen fungerer optimalt i form av et teaterstykke.


– Lærerikt


– Når jeg skriver vanlig prosa uttrykker jeg alt direkte eller indirekte i ord. På en teaterscene er det så mange andre måter å uttrykke seg på i tillegg, som man egentlig ikke har blikk for når du er skjønnlitterær forfatter. Derfor har det vært veldig lærerikt for meg å samarbeide med musikere og videokunstnere, forteller namsosingen.

Da Tiller begynte å skrive på stykket høsten 2014, hadde han ikke noen tanker om hvordan manuset skulle bli.

– Ideen til teatersjefen var at jeg skulle skrive helt fritt, slik jeg bruker å gjøre når jeg skriver bøker. Tanken var ikke at jeg skulle skrive noe som likner en roman, men slik ble det.

Tiller, som i sine tidligere verker har hentet mye inspirasjon fra oppveksten i Namsos, forteller at også episoder i dette stykket har tilknytning til byen.

– Mora til hovedrollen Terje, flytter sammen med en anleggsarbeider fra Namsos. Alt skjer i hodet til hovedkarakteren, men han husker steder han har vært, forteller Tiller.

Les også:

Siste innspurt for Homstad

Skuespiller Kenneth Homstad fra Namsos skal spille hovedrollen Terje i stykket «Begynnelser».


Morsom prosess


Det var i 2014 at arbeidet startet, og Trøndelag Teater var på utkikk etter en tekstforfatter. Da kom Tiller opp som en interessant kandidat. Dette ga gjenklang hos De Utvalgte. Etterpå kom tanken om musikk fra Motorpsycho. Dermed falt treenigheten på plass.

– De Utvalgte har aldri arbeidet slik før. Vi lager som regel teksten undervegs. Det har vært spesielt å sitte å vente på teksten, forteller regissør Kari Holten fra De Utvalgte og legger til at hun synes det har vært morsomt å se stykket vokse til.

For Tiller har dette vært en lærerik prosess.

– Jeg har tenkt at hvis jeg skal lage teater igjen, så har jeg ikke hatt lyst til å arbeide på noen annen måte enn det vi har gjort nå. Gjennom prosessen har jeg lært hvordan ting kan komme til uttrykk i andre kunstformer. Det har vært nyttig, forteller Tiller.

– Det har vært sterke krefter innblandet. Det har ikke akkurat vært en slapp greie, følger regissør Holten opp.


Stort og sterkt


Hans Magnus Ryan fra Motorpsycho forteller at forestillinga er noe bandet ikke har vært i nærheten av å gjøre tidligere.

– Vi har aldri vært fysisk til stede og spilt på forestillingene. Det skal spilles 38 av dem, og det kommer til å bli fantastisk, intenst, vanskelig, men sikkert kjempeartig. Det er noe med dette som er større og sterkere enn det vi har vært med på før. Det er helt «mindblowing».


– Hvordan har samarbeidet fungert?

– Det har fungert så til de grader. Alle som har jobbet med stykket har vært veldig åpne, og det har ikke vært noen «småkonger» her. Alle har vært fleksible og åpne for å eksperimentere, sier han.


Ender opp som trost


Slik beskrev Tiller stykket under møtet med pressen mandag:

– Det åpner med at en person dør. Man kan si at hele stykket er en skildring av at en person dør og glir over i noe annet. Også går det bakover, og Terje konfronteres med ulike situasjoner som har oppstått. Vi følger ham fra han dør, og til han blir født. Og litt til. Han blir en trost, røpet Tiller,