Olav Duun vgs. med karakteroppsving

Jubler for framgang

Rektor Steinar Lio har all mulig grunn til å starte det nye skoleåret med et smil. Olav Duun vgs. ligger nå over både fylket og landet på karaktergjennomsnittet.

FORNØYD: Rektor på Olav Duun videregående skole, Steinar Lio, startet skoleåret med å vise fram sine dansemoves da han orientert lærerne om bedre karakterer blant elevene. Foto: Bjørn tore ness 

arkiv

NAMSOS: – Kort oppsummert ser vi framgang i karaktersnittet for hvert år de siste fire åra. Fra 2013 til 2016 er framgangen samlet på 0,22 karakterpoeng i snitt, og i år er vårt resultat høyere enn både for Nord-Trøndelag og landet. Man kan tenke at denne karakterframgangen ikke er så høy, men en slik framgang er mer krevende enn man kan tenke ved første øyekast, forteller rektor Lio.


Framgang i flere fag


En av suksessfaktorene er at skolen har fagseksjoner hvor lærerne jobber med utvikling i de enkelte fag.

– Kreativt arbeid ender i stadig flere og bedre tiltak. Skrivetrening, intensive kurs og eksamensforberedelser er eksempel på tiltak i matematikk og norskfaget. «Mattekafé» der VG2- og 3-elever har hjulpet VG1-elever på ettermiddagen over et godt måltid, er også et godt og spennende prosjekt, sier Lio.

I år er resultatet 3,0 i matematikk og 3,3 i norsk, et resultat høyere enn for snittet i landet og Nord-Trøndelag.

– Det liker vi å tenke er et resultat av innsatsene og systematisk arbeid. Vi følger resultatutviklinga gjennom fylkeskommunens kvalitetssystem. Og da vi møtte lærerne til nytt skoleår valgte vi å si at nå tror vi resultatene er en virkning av godt arbeid og ikke tilfeldig, sier rektoren.

– Vi hørte også rykter om at du la fram resultatene på en litt spesiell måte?

– Jo da, jeg var så happy over resultatene at vi satte på Bruce Springsteen samtidig som vi viste karakteroversikten. Da var det en fornøyd rektor som gjorde noen forsiktige «dansemoves». Men det viktigste for meg var å formidle at lærerne har gjort en kjempejobb, og at arbeidet vårt er på riktig spor. Nå gjelder det bare å holde trykket oppe, smiler Lio.


Har tatt grep


Olav Duun vgs. har satt inn forskjellige innsatser på flere områder og enkeltfag for å tilpasse opplæringa til den enkelte og involverer elevene i vurderingsarbeidet.

– Vi har også fin framgang for yrkesfagene. Byggfag har et snitt på 4,5 og gode resultatet over flere år – resultater som faktisk har gitt oss oppmerksomhet på nasjonalt nivå. Hemmeligheten her er blant annet at lærerne samarbeider om å gjøre teorifagene så yrkesrelevante som mulig. Det motiverer elevene og de finner mer mening med teorien når den blir satt i en praktisk sammenheng i håndverket de skal utøve, sier Lio.

– Hva betyr dette for elevene?

– De har lært mer og kanskje også fått bedre selvtillit i skolearbeidet, og flere har nå større valgfrihet for videre studier og yrkesliv.