To unge namsosinger klare for nye musikalske utfordringer

Blåste seg inn i ungdomskorpset

To femtenåringer fra Namsos overbeviste på opptaksprøven og er tatt opp i Trøndersk ungdomskorps fra denne høsten.

NYE UTFORDRINGER: Kristoffer Øien McClennon og Lea Åstrand, som begge er 15 år og har lang fartstid i Namsos barne- og ungdomskorps, ser fram til å spille i Trøndelag Ungdomskorps.  Foto: Øivind Rånes

HORN: Lea Åstrand har horn som hovedinstrument.  Foto: Øivind Rånes

TROMBONE: Kristoffer Øien McClennon har spilt trombone i kulturskolen og namsos barne - og ungdosmkorps i sju år.  Foto: Øivind Rånes

arkiv

NAMSOS: – Det blir kult å få prøve seg på et høyere nivå, mener Lea Åstrand (15) og Kristoffer Øien McClennon (15), som til daglig er å finne i rekkene til Namsos barne- og ungdomskorps.

Trøndelag Ungdomskorps (TUK), under ledelse av dirigent Bjørn Breistrand, består i dag av 64 musikanter i alderen 15–20 år fra begge trøndelagsfylkene. For å delta i TUK må utøverne gjennom prøvespill. Hovedprøvespillet holdes annethvert år, i tillegg gjøres det såkalte supplerende opptak mellom hovedopptakene. Etter årets prøvespill fikk 15 nye musikanter tilbud om plass korpset.

Prøvespilte

Begge blåserne er erfarne korpsmusikanter, begge har sju års fartstid i kulturskole og flere korps.

– Hvordan blir det å spille med folk dere ikke spiller med til vanlig?

– Det er fint å få sjansen til lære mer, og vi kjenner flere av de som er med i korpset fra tidligere, så det blir bare moro, mener Kristoffer.

Hver sommer de siste årene har det vært sommerkurs i regi av Norges Musikkorps Forbund med mulighet for prøvespilling.

– Hvorfor hadde du lyst til å prøvespille?

– Jeg bestemte meg allerede på sommerkurset i Grong i fjor sommer for å prøve meg i år, rett og slett fordi det er utrolig moro å spille musikk – og fordi det er spennende å spille med nye folk og lære nye ting innenfor musikken, sier hun.

Lea, som spiller i tre korps, tok opptaksprøven på horn, som er hovedinstrumentet hennes for tida. I tillegg liker hun å lage lyd i alt hun kan komme over av blåseinstrumenter og har også tid til litt gitarspilling.

– Hvordan foregikk opptaksprøven?

– Vi spilte selvvalgte stykker som ble vurdert under prøvespillinga og dessutentatt opp på video og sendt til vurdering, forteller hun.

Kristoffer tok opptaksprøve på trombone, et instrument han har spilt i sju år allerede.

– Det var litt taktisk, de søkte jo spesielt etter trombone og saksofon denne gangen, ler han.

Men han har også blant annet gitar, bass, trompet, slagverk, cello og fløyte i sin musikalske verktøykasse.

– Jeg liker å prøve forskjellige ting, bare det har med musikk å gjøre, for jeg skal innrømme at jeg ikke er spesielt sportsinteressert, sier han.

Kristoffer har også tre korps på cv-en, og er med i to band ved siden av. Med skole i tillegg, har døgnet egentlig ikke nok timer. Men når musikk er en altoppslukende interesse, går det rundt likevel.

Kommer til Namsos

Første samling og seminar for TUK denne sesongen er lagt til Namsos helga 16.-18. september, og i den forbindelse blir det tradisjon tro en konsert. Slik at alle som er glad i korpsmusikk på høyt nivå bør sette kryss i kulturkalenderen den helga og få med seg tid og sted.

Dirigent Håvard Solum i Namsos barne- og ungdomskorps synes det er flott at to av elevene/musikantene hans tar et slikt steg videre.

– At de to ble tatt opp i TUK, er en hyggelig attest på at kulturskolen og musikkmiljøet i Namsos er med på å utvikle unge talenter på et høyt nivå, sier han,

Det har i årevis vært snakk om korpsbevegelsens «død» her til lands. De siste 25 årene har medlemstallet gått jevnt og trutt nedover, men det siste året har det vært ei økning i medlemsmassen på nesten tre prosent på landsbasis, og interessen er størst blant de yngste, viser tall fra Norges Musikkorps Forbund

I dag har Namsos barne- og ungdomskorps rundt 45 medlemmer i hovedkorps, aspiranter og drilltropp.

– Vi merker større interesse for korps igjen, og vi håper jo at talentfulle ungdommer som Lea og Kristoffer kan inspirere andre barn og unge til å holde på med musikk, sier Solum.