Bygger åtte nye leiligheter

Flytter inn før jul

Det nye leilighetsbygget i sentrum på Namdalseid er snart innflyttingsklart. Da øker innbyggertallet i kommunen med 14 nesten over natta.

NYBYGG: Flyktningkonsulent Heidi Nordtømme sier det begynner å nærme seg innflytting for 14 nye innbyggere i kommunen. 

arkiv

NAMDALSEID: – Vi er spent på hvem som kommer. Det eneste vi vet er at i løpet av seinhøsten får Namdalseid 14 nye innbyggere. Men hvem de er og hvor de kommer fra, er ikke klart ennå, sier Heidi Nordtømme som nylig begynte som flyktningkonsulent i Namdalseid kommune.

Leie, ikke eie

Kommer du langs fylkesveg 17 nordfra mot Namdalseid, kan du ikke unngå å se det nye leilighetsbygget som bygges ved kommunehuset.

Det blir nye kommunale utleieboliger, i første rekke beregnet på flyktninger som skal bosettes.

Namdalseid kommune skal leie og drive framleie av leilighetene. Det er en privat utbygger som står for oppføringa og eier bygget som kommunen skal disponere gjennom en leieavtale på 20 år. Bygget har åtte treromsleiligheter.

– Det skal være innflyttingsklart tidlig i november, litt senere enn planlagt, uten at det har noen stor praktisk betydning, sier rådmann Kjell Einvik.

Første gang

– Er det enslige eller familier?

– Det er enslige voksne som har fått sine søknader ferdig- behandlet og som nå skal flytte til en ny heimkommune, sier Nordtømme.

Siden det er første gang Namdalseid tar imot flyktninger under bosettingsprogrammet, planlegger kommunen å ha et åpent informasjonsmøte i oktober hvor folk kan få vite mer om bosetting av flyktninger og andre ting de måtte lure på omkring dette.

– Skal vi klare å bidra til at folk trives og blir en del av lokalsamfunnet, er det ikke nok at kommunen legger ting til rette. Norskopplæring og skolegang er bare en liten del av det å ta imot flyktninger, sier flyktningkonsulenten.

Og peker på at det som skjer fritida er svært viktig for å bli integrert på et nytt sted.

– Det kommer 14 fremmede mennesker med ulik bakgrunn og ulike interesser, og de må få lyst til å være her fordi de trives her. Det er noe vi alle kan bidra til, sier Nordtømme. Namdalseid kommune har sagt ja til å ta imot ytterligere 12 nye flyktninger i 2017.

– Hvor de skal bo og når de kommer, er fortsatt under planlegging. Om det skal bygges mer eller vi skal satse på andre løsninger, er foreløpig ikke avklart, sier rådmann Kjell Einvik.