Har økt omsetninga med over 95 millioner på ett år

Minus i 2014 – 8,9 mill pluss i 2015

Tallene er snudd fra røde til grønne – men det er ikke bra nok for Arnt Ove Amdal og Overhalla betongbygg.

FRA MINUS TIL PLUSS: På ett år økte Arnt Ove Amdal og Overhalla betongbygg omsetninga med nesten hundre millioner kroner – og gikk fra røde til grønne tall.FOTO: BJØRN TORE NESS / MONTASJE 

– VÅG Å VÆRE REDD: Arnt Ove Amdal er aldri redd for å ta risiko, verken i jobb eller privat, som her; når han henger i en fjellside. 

arkiv

OVERHALLA: – Jeg skal holde et foredrag i dag, hvor jeg blant annet skal snakke om at man må våge å være redd, sier Amdal mens han holder opp et bilde av seg selv hengende i en fjellvegg.

Oppskriften for suksessen til Overhalla betongbygg er like enkel som den er vanskelig; du er nødt til å ta risikoer.

– Kjører du «safe» hele tida, er det veldig mye du ikke gjør. Tar du risiko, er det så mye mer du får oppleve i livet. Hadde det ikke vært for risiko, hadde ikke vi hatt den suksessen vi har hatt, sier den daglige lederen mens han lener seg tilbake i den svarte skinnstolen inne på kontoret på Skogmo.


Hentet ut tre prosent


Risiko tok Overhalla betongbygg i 2014 - og bommet. Det endte opp i et årsresultat på minus en million kroner.

I 2015 viser regnskapet at de lyktes betraktelig bedre - selv om Amdal ikke er fornøyd med å hente ut bare tre prosent av omsetninga på 349 millioner kroner.

– At vi klarte å snu minus til pluss er isolert sett bra. Men at vi ikke fikk et bedre årsresultatet sett ut fra omsetninga er ikke godt nok, rett og slett.

Fra sitt store, lyse glasskontor på Skogmo kan han konstatere at Overhalla betongbygg økte omsetninga med nesten 100 millioner fra 2014 til 2015. Men firmaet fikk ikke den resultatøkninga omsetninga tilsa de skulle hatt.

– Den store prosentvise økninga i omsetning skyldes blant annet to smoltanlegg nord i landet, forteller grynderen.

Overhalla betongbygg landet sin største kontrakt noensinne da de i oktober 2014 inngikk en avtale om å levere betongelementer for 103 millioner kroner til det hypermoderne smoltanlegget i Rødøy kommune på Helgeland - samt et 13.000 kvadratmeter stort anlegg på Senja for Helberg Smolt.


Gode utsikter for 2016


– Å drive i minus er dårlig drift. Veldig dårlig. Det er ikke noe annen måte å si det på. Vi gikk fra minus en million til 8,9 i pluss på ett år, men vi er i en bransje hvor marginene er svært små. Firmaet skal fortsette å ta risiko. Hadde vi ikke gjort det, hadde vi ikke hatt denne fabrikken. Vi tar prosjekter der ingen andre tør - og det skal vi fortsette med. Noen ganger taper vi, andre ganger vinner vi, sier Amdal som imidlertid ser oppløftende tall for året.

– Vi håper at 2016 skal bli bedre enn 2015 - prognosene tilsier at det blir det også.

– Hvor mye bedre?

– Det jeg kan si er at ting ser bra ut. Bedre enn de tre prosentene vi klarte å hente ut i 2015, sier Amdal lurt.

For kvartalsprognosene tilsier at også omsetninga øker i 2016, på tross av at de allerede vet at de går med milliontap på et prosjekt på oppdrag for Statoil på Melkøya utenfor Hammerfest.

– Vi taper flere millioner på Melkøya. Men vi lærer hele tida, og vi har gjort endringer i form av at vi nå jobber hardere med planlegging. Vi skal bli bedre i alle planleggingsfasene framover, sier Amdal.