Jentas alder i sentrum

De hadde aldri møttes før mannen hentet jenta i bil, midt på natta. Kort tid etterpå hadde de samleie i mannens leilighet.

AKTOR: Per Morten Schjetne er aktor i saken som startet i Namdal tingrett torsdag morgen. Bistandsadvokat Hege Bjørgum Skillingstad til venstre.  Foto: BJØRN TORE NESS

arkiv

NAMSOS: Både fornærmede, som den gang var 12 år, og mannen i 20-årene som står tiltalt i Namdal tingrett erkjenner de faktiske forhold.

Ei lørdagsnatt i desember i fjor plukket mannen opp jenta, som hadde stukket av fra besteforeldrenes bopel hvor hun skulle overnatte. Han var festsjåfør den aktuelle natta, og etter å ha kjørt heim eieren av bilen dro mannen og jenta heim til førstnevnte.

Kjøpte angrepille

Og det som skjedde i mannens leilighet i Ytre Namdal er det ingen uenighet om; de hadde sex før de sovnet.

Utpå dagen etter kjørte mannen jenta tilbake til der hun skulle ha overnattet – etter å ha vært innom en kiosk for å kjøpe angrepille til jenta.

– Jeg spurte om hun ville ha det for å være sikker. Jeg gjorde det for å være omtenksom.

Da rettssaken startet torsdag morgen, erkjente mannen de faktiske forholdene. Men han erklærte seg ikke skyldig etter tiltalen ettersom han ikke visste at jenta var så ung.

Alvorlig tiltale

Mannen er tiltalt for overtredelse av straffelovens paragraf 300 bokstav a jamfør paragraf 299 bokstav a, med ei strafferamme på fengsel fra tre og opp til 15 år.

I et dommeravhør som ble avspilt i retten, sa jenta flere ganger at hun hadde fortalt mannen hvor gammel hun var.

– Han sa at han trodde jeg var eldre. Jeg synes det var feil, men jeg turte nesten ikke si nei heller. Det var ikke min idé, hevdet jenta med henvisning til den seksuelle aktiviteten på tiltaltes soverom.

Tiltalte forklarte at han ikke visste hvor gammel jenta var, og at det heller ikke var noe tema i løpet av den aktuelle natta.

– Trodde hun var 15–16 år

– Jeg hadde hørt om henne og observert henne tidligere sammen med folk som er 16–17 år – og folk som har lappen. Men jeg kjente henne ikke.

Mannen ble ikke gjort oppmerksom på hennes alder før om lag ei uke etterpå, da han ble oppringt av politiet etter at jentas far hadde levert inn en bekymringsmelding om forholdet.

– Du spurte ikke om jentas alder, hva hun gjorde ute midt på natta, om hun jobbet eller gikk på skole? ville aktor Per Morten Schjetne vite.

– Nei. Jeg burde jo ha visst det, det ser jeg nå i ettertid. Jeg skjemmes og er trist, svarte tiltalte.

Han hevder at han ut fra utseende, sminke og væremåte antok at jenta var 15–16 år gammel.

– Hun hadde «stashet» seg opp og hun røykte under kjøreturen. Hun så mye eldre ut i desember enn det hun gjorde under vitneavhøret. Det er mye man kan gjøre med sminke og klær, har jeg funnet ut, sa tiltalte som var tydelig preget i retten.

– Jeg angrer og beklager veldig til dere. Unnskyld, sa mannen henvendt til jentas foreldre.

Men han hevdet også at det ikke var noe «dårlig stemning» mellom partene, verken i løpet av natta eller dagen derpå.

– Det var idiotisk av meg, men jeg var gentleman og hyggelig, hevdet mannen.

Saken ble utsatt

Fra flere hold – både fra vitner og fagpersoner som har uttalt seg i forbindelse med en personlighetsundersøkelse som ble lest opp i retten – ble det påpekt at den tiltalte er umoden for alderen,

Etter at alle vitneforklaringer var unnagjort torsdag, begjærte forsvarer Eli Anne Krystad derfor saken utsatt for å få gjennomført en rettspsykiatrisk undersøkelse av tiltalte.

Rettens flertall, i dette tilfellet de to meddommerne, avgjorde at saken skulle utsettes. Det skal nå gjennomføres en evnetest av tiltalte – ikke en full judisiell observasjon.

Det innebærer at saken gjenopptas senere. Saken er ikke berammet, men trolig vil dette skje i starten av november.

Aktor i saken er statsadvokat Per Morten Schjetne, mens Eli Anne Krystad er forsvarer for tiltalte.

Hege Bjørgum Skillingstad er jentas bistandsadvokat, mens Helge Johan Kaasbøll er rettens administrator og dommer.