Altinn-angst og voksenliv

NA-spaltist Friis Hals på en fredag.

FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

Jeg har vært i jobb i en måned nå, og vil med det anse meg selv som en form for voksen. På denne måneden har jeg begynt å innse at det er fryktelig mye vi skal lære her i livet – selv etter at skolen slutter. La oss ta en titt på noe av det:

1: Altinn er skummelt. Jeg har selvdiagnostisert Altinn-angst og blir klam i hendene hver gang jeg må logge inn for å endre noe. Hvorfor må de stille meg så mange vanskelige spørsmål bare for å få endre skattekort? Jeg har ikke reinsdyr sier jeg jo!

Det er så mye som skal ordnes og registreres når du blir voksen. Eller; når du ikke lenger er student. Alt av gamle abonnementer må omregistreres – siden jeg ikke lenger får studentrabattene. Forsikringer skal fikses; hva får jeg gjennom jobben? Hva må jeg kjøpe selv? Hjelp!

2: Neste punkt er enkelt: Det er hundre prosent lov å be om hjelp. Om du ikke får printeren til å funke, eller ikke vet hvor kontoret til noen er: spør! Det hjelper ikke å ruge inne med spørsmålene og behovene om du mangler en kode bare it-avdelinga kan gi deg. Jeg er fortsatt ikke vant til at vi har et helt apparat av folk på jobb som kan hjelpe og ordne, og at jeg ikke må gjøre absolutt alt her i verden selv.

3: Sofa er dyrt.

4: Det er lov å ha dårlige dager. Innimellom går ting treigt, bildene blir ikke bra og du er uheldig og tømmer kaffeskvetten i søppeldunken og ikke utslagsvasken rett ved. Det siste har heldigvis aldri hendt meg.

Seriøst: Du kan ikke være perfekt hele tida, så ikke lat som om du er feilfri heller. Om du en dag ikke deltar så mye i diskusjonene, eller helst vil lukke deg inn med musikk på øret og gjøre jobben: Gjør det. I morgen er alt mye bedre.

5: Livet består av mer enn jobb, mat og søvn. Så lag avtaler med venner, ta en øl midt i uka og spill xbox. Ikke la jobben overta deg, eller bli en sånn som bruker hele kvelden på å sjekke ditt eget arbeid. Stol på at du er god nok til ikke å måtte jobbe 12 timer i døgnet for å gjøre inntrykk, og ha det gøy! Det gjelder arbeidstida også. Ikke vær så flink pike at du aldri snakker om noe annet enn jobb. Del morsomme ting du finner på internett med avdelinga, slå av en prat med noen i gangen og snakk om hva dere gjorde i helga i lunsjpausen. Det er sånn du blir kjent med kollegene dine, og det er sånn du trives på jobb.

6: Boligmarkedet er et helvete. Spar penger i BSU, og kryss fingrene for at det en gang går bra. Enn så lenge er jeg bosatt på laminatgulv i Oslos varmeste studentblokk (det er helt umulig å kjøle ned denne leiligheta. Sikker på at det er 35 grader her om sommeren) – og prøver å slå meg til ro med det.

Voksenlivet er tidvis hardt og brutalt. Det krever at du står opp til fast tid hver dag, og at du alltid angrer på at du ikke har like gode rutiner på leggetida også. Voksenlivet byr på en helt annen form for ansvar; både på jobb og over deg selv. Plutselig er du selv ansvarlig for livsforsikringa di, og må spare for å ha råd til bolig. Men alt maset og stresset er verdt det når den første lønna kommer inn på konto – og du endelig kan kjøpe skikkelig bestikk.