– En sport for alle

Annette Traxler i Ytre Namdal hundeklubb mener media må anerkjenne hundesporten som en sport.

For alle aldre: Rallylydighet er en hundesport som passer for alle aldre. Her er Mette Agerbo Larsen med Mellsjøhøgdas All Time High/Zorro i klasse 1 godt i gang med å gjennomføre løypa under trippelstevnet på Steinkjer. Dommer Berit Smaaland følger nøye med. 

ILDSJEL: Annette Traxler i Ytre Namdal hundeklubb. 

arkiv

STOREVAL: Etter å ha drevet med hund siden 2007 har Annette Traxler i Ytre Namdal hundeklubb lagt merke til at sporten får ufortjent lite oppmerksomhet fra media og støtte fra det offentlige.

– Litt trist

Traxler har i sin tid som hundeeier og medlem av Ytre Namdal hundeklubb flere ganger prøvd på å få oppmerksomheten rettet mot sporten gjennom å få trykket resultater fra stevner og slikt i avisa, uten å lykkes til tider.

– Media bør anerkjenne dette som en sport. Jeg klarer ikke å se hvorfor dette ikke kan kalles en sport. Det er litt trist, mener Traxler.

– Hvorfor er det sånn?

– Media kjenner ikke til omfanget av hundesport som er så stor. Men det håper jeg vi kan gjøre noe med, svarer hun.

Populært i det siste

Hundesporten, derav konkurranseformen «rallylydighet», har blitt mer og mer populær i det siste.

«Rallylydighet» er en hundesport som kombinerer tradisjonelle lydighetsøvelser og momenter fra agility med noen egne øvelser, satt sammen på en ny måte.

Konkurranseformen ønsker å fremme samspill og glede hos hund og fører, der glede er ansett som vel så viktig som presisjon.

Traxler mener det er en flott sport.

– Alle raser og blandingsraser er tillatt. Sporten kan utføres av alle, uansett om fører er pensjonist, ungdom eller barn, sier hun.

Øver året rundt

Traxler sier flere hundeeiere trener året rundt.

– Mange legger ned mye arbeid og tid når det kommer til dette. Det trenes året rundt både inne og ute, så jeg skjønner ikke hvorfor ikke dette får mer oppmerksomhet, sier hun.

– Alle er velkommen

Hundesportsentusiasten ønsker flere velkommen til å prøve sporten og inviterer alle til hundecup på Storeval 18. september.

– Her er alle som er nysgjerrige på sporten velkommen til å komme for å se, prøve eller snakke med oss om dette. Alle er velkommen og alle får lik kurs og støtte fra oss i klubben. Her blir det arrangert hundecup i grenene agility, tradisjonell lydighet og rallylydighet, sier hun.

Stevne på Steinkjer

26.–28. august ble Nord-Trøndelags første offisielle trippelstevne i rallylydighet arrangert på Steinkjer.

Trippelstevnet ble gjennomført i et samarbeid mellom Steinkjer HK, Namsos HK og Ytre Namdal HK. Over 150 påmeldte ekvipasjer med flere type raser og blandingsraser stilte i klasse 1, 2, 3 og elite.

Lokale ekvipasjer gjorde det også bra under det offisielle stevnet på Steinkjer:

Vinnere i klasse1 og direkte opprykk til klasse2:  Anne Marte Holand 200 p, Ytre Namdal Hundeklubb med Kaizer, belgisk fårhund Tervueren.
Tredjeplass i klasse 1 og direkte opprykk til klasse 2, Mette Agerbo Larsen 199 poeng , Ytre Namdal HK med Zorro, Shetland Sheepdog.
Kkasse 1;  Premie, Linda Beate Selnes fra Namsos og omegn HK med Tinca svensk lapphund, 175p
 

KL1. premiert og direkte opprykk til Klasse2 fra Namsos og omegn HK;
Stina Nilsen 195p, og  RL I tittel med North Sheltie´s C N Cream, Shetland Sheepdog .
Tonje Andersen 191p, med High Score Danger Zone.
Vanja Karteud 191p, med Stallogaisas Kaos.

Kl 2. Tredjeplass og Rallylydighetstitel,  RL l,  Kari Helene Arnberget, 188p, med Casper, CKC Spaniel,

Blir konkurransedyktig

Med Nord-Trøndelags skiftende vær blir hundene herfra godt rustet til konkurranser.

– Vi kan ha fire årstider på en dag her i Nord-Trøndelag. Dette er bra for hundene, for da venner de seg til ulikt vær og dette kan komme godt med i konkurranser, sier Traxler som ønsker å understreke en ting:

– Det er ikke alle som er med på sporten for å delta på konkurranser. Dette er veldig sosialt og moro både for hunden og eieren, sier hun.

Traxler er opptatt av hundesport. Men hun påpeker at det er flere grener enn de tre nevnte.

Brukshundsport:  Spor, rundering og rapport.  Hun lister opp budføring, freestyle, heelwork to music, feltsøk, flyball, hundefrisbee, ulike typer hundekjøring, hundekløving, hundeveddeløp, IPO, lure coursing, jakt. Spor: Viltspor, ferskspor, blodspor. Freestyle.