Den vanskelige andreboka har skapt hodebry

Martin jakter på nytt forlag for «Bergtatt»

Da namsosforfatteren skulle skrive bok to i den populære «Bergtatt»-serien, ble forlaget plutselig solgt.

Ved godt mot: Det har ikke vært fritt for utfordringer, men forfatter Martin Fyrileiv velger å se på det positive. – Jeg har blitt enda mer innbitt og motivert, sier han. FOTO: Jonas Olsen 

Kommer: Martin Fyrileiv lover at oppfølgeren blir gitt ut. 

arkiv

NAMSOS: Etter bokdebuten tidlig i 2014, gikk Martin Fyrileiv i gang med å skrive oppfølgeren like etterpå. I løpet av ett år var boka og omslaget nesten ferdigstilt. Så ble det stille.

– I forbindelse med at jeg var på et skolebesøk sørpå, stakk jeg innom forlaget for å høre hvordan det lå an. De var inne i en nedskjæringsprosess, så planene for boka mi var litt usikker. Fem dager senere tok redaktøren min sluttpakke, og da stoppet nesten all kommunikasjon opp, forteller Fyrileiv.

Etter hvert ble forlaget solgt, og Fyrileiv skjønte raskt at han ikke var prioritert av oppkjøperen. Som debutant er du prisgitt forlagene, og det er et trangt nåløye å komme gjennom.

– Suksessforfattere kan gjøre som de vil, men vi som er mindre, har ikke den samme makta, sier Fyrileiv.


Boka kommer

Jakta på en ny avtale er godt i gang, og Fyrileiv håper at han finner ei snarlig løsning.

– Den største utfordringa er å fortsette en serie som allerede er gitt ut på et annet forlag. Nå jobber jeg med å kontakte flere aktører, både store og små. Målet er å ha ei løsning klar til jul, forteller han.

Årsaken til at han ikke gir seg etter all motgangen, er de som har gledet seg til å lese fortsettelsen.

– Jeg skylder leserne en avslutning. Pengene er ikke det som motiverer meg. Oppfølgeren kommer, om jeg så må legge den ut gratis på nett, forteller Fyrileiv.


Hjelpe de som faller fra

Til daglig jobber han som lærer, og har et brennende engasjement for å skape leseglede.

Mange faller fra i undervisninga på grunnskolen, og de trenger et bedre tilbud. Å hjelpe disse barna var en av hovedgrunnene til at han satset på en karriere som forfatter.

– Jeg likte heller ikke å lese da jeg var liten, men interesserte meg for rollespill. De inneholdt mytologi og eventyr, og det er litt av dette jeg bruker som inspirasjon i bøkene mine. Jeg ønsker å fortelle en god historie som engasjerer, forteller han.

– Jeg ser at det er spesielt mange gutter som har problemer med å lære seg å lese og skrive. De er motivasjonen min, legger han til.


"Oppfølgeren kommer, om jeg så må legge den ut gratis på nett.»

Martin Fyrileiv, forfatter av Bergtatt-serien


– Angrer ikke et sekund

Til tross for at han ble nedprioritert hos forlaget sitt og nå står uten en avtale, er ikke forfatteren bitter. Snarere tvert imot.

– Selv om jeg har møtt på utfordringer og skuffelser, angrer jeg ikke et sekund. Det å få gi ut ei bok er en stor anerkjennelse jeg ikke ville vært foruten, sier Fyrileiv.

Nå ligger alt fokus på det som skal komme i framtida, og forfatteren er ikke tvil om hva han ønsker å gjøre.

– Usikkerheten kan ta knekken på deg, men det å skrive bøker er det jeg vil holde på med. Jeg kommer til å fortsette uansett hva som skjer, sier Fyrileiv.