Ung, jente og jeger

KLAR FOR JAKT: Med ny børse er Vilde Sprækenhus Vie (18) klar for nye timer på post, lange marsjer i terrenget på drev og mye sosialt under årets elgjakt. 

FØR OG ETTER ELGJAKTA: Til daglig er Vilde Sprækenhus Vie skoleelev. Men når elgjakta nærmer seg så går tankene lett ut til Foldereid der familien og naboer samles til elgjakt. 

arkiv

Gartland: – Jeg har vært med på elgjakt i fire-fem år, men det var først i fjor jeg gikk med børse, sier Vilde Sprækenhus Vie (18).

Da med lånt våpen. I år stiller hun med eget.

– Det gjorde et godt innhugg i konfirmasjonspengene, men elgjakt er noe jeg kommer til å drive med – og da var det like greit å kjøpe sitt eget, forteller hun.


Fascinerer


– Det er noe med spenninga, adrenalinet, samholdet innen jaktlaget og ikke minst det sosiale som fascinerer. Valdet jeg jakter på består av familie og naboer, og vi har det veldig trivelig, forteller Vilde.

Det var et par onkler som dro henne med til å begynne med.

– Ble egentlig ganske fort hekta. Jeg er ikke spesielt tålmodig av meg, men å sitte noen timer på elgpost går som en røyk. Spenninga, forventninga og naturen rundt gjør at det er verdt det. Det er noe helt annet enn det jeg gjør til vanlig, og det er nok med på å gjøre det enda mer fascinerende.

Samtidig som spenninga er en stor og viktig del av jaktinteressen, er Vilde ikke i tvil når hun blir spurt om hva som er aller mest fascinerende.

– Det er det sosiale i lag med resten av jaktlaget rundt kaffebålet.

Utfordringa for skoleeleven er å få jaktet nok.

– Nye fraværsregler i videregående gjør at det er vanskelig å ta seg en fridag. Jeg skulle gjerne ha vært med alle jakt- dagene, men det går ikke.


Med på alt


Det er flere damer med på samme jaktlag som Vilde. Men noen særbehandling får de ikke av karene.

– Vi er med på alt. Enten det er slakting, flåing eller for den del bæring om elgen blir felt på plasser vi ikke kommer til med kjøretøy for å hente den heim hel.

Enda har hun ikke vært så heldig å skyte en elg selv.

– Drømmen er min egen indrefilet, sier hun kryptisk.

Men bakgrunnen for uttalelsen er enkel. Jaktlaget har en tradisjon på at skytteren får indrefileten fra den felte elgen.

– Det er bare å ha tålmodet, så vil den sjansen komme. Selvfølgelig er jeg spent på hvordan jeg vil reagere, men jeg tror det vil gå veldig bra, sier Vilde.