«Liv» mistet helt dømmekraften etter å ha fått i seg designerdop

Ukritisk svelget hun klumpen med designerdop. Om morgenen våknet russejenta – full av angst, syk og med følelse av å være misbrukt.

KOSTET: 15, mai fikk hun i seg designerdop. Det har kostet 18-åringen dyrt. Hun ble rammet både fysisk og psykisk.FOTO: ANDREAS BUGGE SANDMO 

arkiv

Denne saken er tidligere klaget inn for Pressens Faglige utvalg. De påklagede forhold er i ettertid rettet opp i artikkelen.


Namdalsavisa brøt god presseskikk

Namdalsavisa ble felt i PFU for ikke å ha gitt et tilsvar i en sak plassering på samme side og i samme artikkel på nett.


SNÅSA: 18-åringen skulle få bruke hele sommeren på å komme seg etter den grusomme opplevelsen natt til 15. mai i år. En fæl opplevelse som startet som en hyggelig kveld med ei venninne.

Det er 15. mai. Vår russejente er glad og fornøyd, i godt humør. Hun skal på fest med ei venninne. De to ungjentene drar på vorspiel. Dit kommer det også en kar som er en del år eldre enn jentene. Ute på verandaen overhører han samtalen venninnene imellom: Det er tomt for røyk og snus. Hva skal de gjøre?

Blir med en kar heim

Han går bort. Forteller jentene at han har både snus og tobakk heime hos seg selv. De kan dra bort til ham og hente det.

Russejenta, la oss kalle henne «Liv», blir med i bilen. Mannen går opp og henter greiene, mens hun blir stående igjen på trappa. Når han kommer ut, vil han at de skal ta en røyk før de drar tilbake til festen. Det «Liv» ikke vet, er at det er hasj i røyken.

Virkningen uteblir ikke. Hun blir kjempeglad. Alt er bra – og ingenting er farlig.

Mannen ber henne med ham inn, de skal hente snus. Vel inne finner han fram et pulver han ber henne smake på. Hun sier han må ta det først. Det gjør han. Så lager han ei kule av pulver pakket inn i rizlapapir. Kula er omtrent så stor som ei klinkekule. «Liv» svelger den og skyller ned med øl.


«Jeg hadde ingen motforestillinger. Ingenting var farlig.»

Russejenta (18)– Spurte du ikke hva det var før du svelget stoffet?

– Jo, og han sa det var ecstasy, men hasjen hadde tatt fra meg alle motforestillinger. På det stadiet syntes jeg bare det var spennende å prøve stoffet. Jeg tenkte ikke på at det kunne være farlig, sier hun og rister på hodet.

En «perfekt» verden

«Liv» svelger stoffet, og straks åpenbarer det seg en drømmeverden.

– Alt var perfekt. Jeg var så glad, så glad. Livet var topp, helt fantastisk. Det fantes ikke noe vondt i hele verden, forteller hun.

Men så slukner hun og husker ikke mer.Den verdenen hun våkner til etter noen timer er slett ikke perfekt. Hun ligger i ei fremmed seng, er splitter naken. På gulvet ved siden av senga ligger typen, også han naken. Han har fått kramper og ligger der og rister.

– Jeg var livredd. Det vil si, da jeg lukket øynene var alt kjempebra, men straks jeg åpnet dem, fikk jeg skikkelig angst, forteller Liv.

Hun forsøker å få kontakt med typen på gulvet, men det nytter ikke. Han er helt borte. Liv rasker sammen russebuksa, hettegenseren og skoene sine, kler på seg og kommer seg ut av huset. Ute på trappa setter hun seg ned for å tenke. Hun innser at hun må forsøke å røske liv i fyren på gulvet. Hun ringer etter ambulanse, forklarer situasjonen for folkene på AMK-sentralen, forteller at fyren har tatt stoff, at han er rød, svett, at han ligger og rister. De kommer med det samme.

Vel inne i ambulansen, er det «Liv» sin tur til å bli klein. Hun får kramper, så kraftige at ambulansefolkene ser seg nødt til å gi henne store doser bedøvelse. Hun blir kjørt til Sykehuset Levanger. Der ligger hun i flere dager og har hyppige anfall. Hun blir kjørt til St. Olavs hospital i Trondheim for å ta tester.

– Det eneste jeg husker fra disse dagene er at det kom en person inn på rommet med et flagg. Det var på 17. mai, forteller «Liv».

Fikk angrepille

Mens «Liv» har ligget i sykesenga har det skjedd mye. Hun er undersøkt gynekologisk, og legene har funnet ut at hun har hatt sex mens hun var bevisstløs. De har gitt henne en angrepille for å forhidre graviditet. Selv har «Liv» ingen erindringer av å hatt samleie med den flere år eldre fyren. Når hun får vite det, er hun på sett og vis glad for at hun var så borte at hun ikke fikk med seg hva som foregikk.

Sakte begynner russejenta å våkne til liv. Hun har mistet førligheten i begge beina, er lam. Hun skal få slite hele sommeren før hun er kvitt lammelsene. Etter oppholdet på Sykehuset Levanger og St. Olavs hospital, blir hun fraktet til Sykehuset Namsos som har nevrologisk avdeling. Der er hun i omtrent en måned.


«De fant ut at jeg hadde hatt sex mens jeg var bevisstløs.»

Russejenta (18)Til skoleavslutninga er «Liv» på beina igjen. Hun blir med på avslutningsfesten, glad for å være ute fra sykehuset, glad for å være på bedringens veg. Anfallene er over, det har legene sagt.

– Jeg drakk litt alkohol på festen. Det utløste et nytt anfall, jeg sluttet å puste. Venninna mi måtte ta munn-mot-munn-metoden på meg for å holde meg i live til ambulansen kom. Jeg ble kjørt til Sykehuset Namsos og lagt i respirator. Der ble jeg liggende i en ukes tid, forteller hun.

– Og siden?

– Jeg har ikke hatt flere anfall, og nå er begge føttene leget. Jeg har gått lenge til fysioterapeut for å trene opp venstrefoten, forteller hun.

Fysioterapeuten har vært god å ha også på en annen måte. «Liv» har snakket mye med fysioterapeuten om det som skjedde denne fatale natta.

– Og foreldrene mine har vært veldig støttende. Jeg vet ikke hvordan jeg skulle klart meg uten dem, sier «Liv».

Jævlig å tenke på

– Det ble en dramatisk kveld og natt?

«Liv» trekker pusten.

– Det var ei jævlig natt, for å si det sånn.

– Det er jævlig å tenke på at jeg ble voldtatt. Det som startet som en artig kveld, endte med et mareritt for mitt vedkommende.

«Liv» ønsker å advare andre unge jenter. Selv trodde hun at russebuksa beskyttet, at ikke noe farlig kunne hende henne. Hun oppfordrer jentene til aldri å gå alene med en fremmed kar.

– Vet du hvor stoffet kom fra?

– Han jeg fikk det av, hadde vært i Steinkjer og fått det av en kompis, forteller hun.

– Visste du at fyren du ble med heim brukte narkotika?

– Nei, jeg hadde ingen anelse. Så feil kan man ta. Det viste seg at han hadde brukt det lenge, sier hun.

Som en konsekvens av natt til 15. mai har «Liv» vært i flere avhør med politiet, og må trolig møte i retten for å fortelle sin versjon om det som skjedde.

– Jeg har gått på en kjempesmell. Hele kvelden ble til sist et mareritt. Mer er det egentlig ikke å si om den saken, medgir russejenta stille.NA har vært i kontakt med mannen som var siktet i voldtektssaken. Han forteller at han ikke hadde noen onde hensikter med det som skjedde natt til 15. mai.

– Begge brukte stoff og vi hadde sex, men det var frivillig fra begges side, sier mannen som viser til at russejenta ikke har anmeldt han for voldtekt.

– Jeg husker lite fra det som skjedde, men denne saken har fått store konsekvenser for meg også, sier han.

  • Les mer:

    Saken kan få etterspill for mannen i 20-åra

    Siktet for voldtekt

    Politiet har på eget initiativ igangsatt etterforskning av en voldtekt i kjølvannet av misbruket av designerdop på Snåsa natt til 15. mai.