«Stoffet slippes ut på markedet uten utprøving»

Avdelingsoverlege Nils Håvard Dahl karakteriserer stoffet «Liv» fikk i seg som livsfarlig.
arkiv

LEVANGER: Dahl er avdelingsoverlege på psykiatrisk klinikk ved Sykehuset Levanger, og de har i løpet av sommeren fått inn flere pasienter som er blitt syke av det illegale stoffet.

– Heldigvis er det ikke stort volum av dette, men de som kommer inn til oss er som regel svært syke, sier Dahl.

I blodprøvene som ble tatt av «Liv» og mannen i 20-årene som også havnet på sykehus etter å ha tatt designerdopet natt til 15. mai, ble det funnet cannabis, metamfetamin og et stoff som kalles PMMA.

– Metamfetamin er et sentralstimulerende medikament som er både sterkere og farligere enn amfetamin. Metamfetamin kan gi hallusinasjoner. Det påvirker kroppen slik at den jobber på høygir, forteller Dahl.

Når det gjelder PMMA, så betegnes det som designerdrug. Dahl sier at det oftest lages av hobbykjemikere som tar utgangspunkt i et kjent rusmiddel. De forandrer på molekylets design for å oppnå enda større rus. Dette gjør de ifølge Dahl for å tjene enda mer penger.

– Dette nye molekylet sendes ut på markedet uten at det er utprøvd, verken på mennesker eller dyr. Stoffene kan gi følbare bivirkninger og gjøre stor skade. For å si det enkelt, er det en sammenheng mellom virkninga av stoffet og bivirkningene, og det er i stand til å påføre hjernen varig skade, sier han.Dahl er også bekymret for senvirkningene.

– Dette er nye legemidler som vi ikke kan vite senvirkningene av. De som bruke slike stoffer tar en kjempestor risiko, sier han.

– Hva er faren med å ta flere narkotiske stoffer samtidig?

– Da er faren enda større. Vi får en samtidig interaksjon, og jeg tror det var det som skjedde i dette tilfellet. Da virker stoffet på hele hjernen, og hemmer de motoriske sensorene, sier han.

Dahl peker også på at man ikke kan vite hvor stor dose man får i seg av designerdop.

– Det er rett og slett russisk rulett med livet som innsats, sier avdelingsoverlege Nils Håvard Dahl.

Relaterte saker: