«Den eneste virkelige muligheten for å stanse spredningen av livsfarlig dop er å stanse etterspørselen.»

arkiv

NA har i helga fortalt den rystende historien om russejenta i Indre Namdal, som opplevde både å havne på sykehus og føle seg misbrukt etter å ha tatt små mengder av det hun trodde var et uskyldig narkotisk stoff.

I virkeligheten var det et syntetisk stoff, PMMA, som en avdelingsoverlege karakteriserer som livsfarlig. Jenta fikk store problemer og lengre sykehusopphold, etter det som egentlig skulle være en festlig kveld med gode venner. Politiet etterforsker også det som kan ha vært en voldtekt i forbindelse narkobruken.

Det er dessverre ikke uvanlig med bruk av narkotika og syntetiske dopmidler i ungdomsmiljøer, eller blant voksne for den saks skyld. Det som er skremmende, er at vegen er så kort fra det som framstår som uskyldig fest og moro til livstruende konsekvenser. Selv om de fysiske skadene etter hvert kan bli leget, vil det være ting som både offer og en eventuell gjerningsperson må bære med seg resten av livet.

Hemsedal-saken fra tidligere i sommer har vist at det skal mye til for å bli dømt for voldtekt i en sak der offeret er dopet. Etterforskninga får avdekke om det er grunnlag for en slik tiltale i dette tilfellet. Men uavhengig av det oppleves det som et misbruk når ingen husker noe av det som skjedde eller er i stand til å ta egne valg. I dette tilfellet har det fått alvorlige konsekvenser for begge parter.

Det er sterkt av den unge jenta å fortelle om sin opplevelse, slik at andre kan bli advart og lære av hennes erfaringer. Dessverre er det et mønster at unge jenter blir møtt med tilbud om rusmidler fra eldre menn, gradvis mister dømmekrafta, og blir utnyttet i en sårbar situasjon. En viktig lærdom er også er at familien har trådt støttende til, uten å fordømme.

De virkelig kyniske gjerningspersonene her er de som blander inn billige, livsfarlige stoffer i forkledd festdop, og selger det til unge mennesker som ikke har forutsetninger for å avdekke faren. Dessverre er det bakpersonene som slipper lettest unna. Mulighetene for å få tatt dem er som regel små, fordi stoffet er spredt gjennom mange ledd. Den eneste virkelige muligheten for å stanse spredningen av livsfarlig dop er å stanse etterspørselen. Det vil si at ungdom, med foreldrene på laget, må ta klar avstand fra enhver form for dop. Åpenhet om farene og klare advarsler er første skritt på vegen.