Fanget av filmen

Tor Martin Årseth har notert alle filmer han har sett i sitt 31 år lange liv. Nå nærmer han seg film nummer 3.000. Den milepælen skal ikke feires med popcorn og brus.

Livet er film: Tor Martin Årseth har alltid elsket å se film. Interessen var han nokså alene om som ung. – Når de andre var på diskotek på ungdomshuset, ville jeg heller se film heime, sier 31-åringen. Nå nærmer han seg 3.000 sette filmtitler. I motsetning til de fleste i dagens nettsamfunn med strømmetjenester, samler han fortsatt på det fysiske formatet.  

arkiv

NAMSOS: For det går i finere saker når filmentusiasten fra Austra i Nærøy riktig skal kose seg.

– En god flaske vin, gjerne en Riesling eller Chianti, er beste sort om jeg skal ha noe godt til filmen. Det høres kanskje litt jålete ut. Brus og popcorn har aldri vært min greie, sier Tor Martin Årseth.

Vi møter ham i leiligheten i Rønningåsen i Namsos. Dette er heime – for ham, samboer Veronica og de to guttene på ett og fem år. Det understrekes av filmplakaten som er rammet inn over tv-seksjonen i stua. Dokumentarfilmen «Heima», om det islandske bandet Sigur Rós – for øvrig et av hans favorittband.


Kulturhelt og einstøing


Hyllerader er fylt med filmer. Blu-ray, dvd, vhs – du vet, de gamle kassettbåndene vi leide på den lokale videokiosken på 80-tallet. Gjerne også med moviebox – egen vhs-spiller var forbeholdt det øvre samfunnsskillet, må vite.

– Jeg er nok litt nostalgisk av meg, og liker følelsen av å sette på en vhs-kassett. Det blir som å gjenoppleve hyggelige minner fra barndommen, sier han.

Det finnes flere filmer, kan han fortelle, bare ikke plass. Kasser med tegnefilm, dokumentarer, drama, skrekk, thrillere, action og komedie er stuet bort på loft, lager og soverom. Totalt teller samlinga 2.000 filmtitler.

– Jeg er ganske altetende når det kommer til filmsjanger, men favoritten er nok dokumentaren. Norsk dokumentarfilm holder et veldig høyt nivå, sier han.

Tor Martin vet hva han snakker om. Han har studert filmvitenskap. Mastergradsoppgaven handlet om hvordan bønder framstilles i norsk dokumentarfilm. Konklusjon; som kulturhelt og einstøing. Selv er han også oppvokst på gård, i utkantene.

Kanskje ikke det beste utgangspunktet for å dyrke filmlidenskapen, eller?

– Selv om jeg er fra en liten plass, var kinotilbudet faktisk ganske bra. Mor og far arrangerte bygdekinokvelder på Vonheim ungdomshus hver 14. dag. Jeg var selvsagt med. Filminteressen kom tidlig og bare økte med alderen. Jeg var nok den eneste som valgte bort diskotek på ungdomshuset fordi jeg heller ville se film heime, forteller Årseth.

Tor Martin Årseth  Foto: Pål Morten Skaret

 

8.000 timer med film


Som 13-åring bestemte han seg for å skrive ned alle filmene han hadde sett. Det har han fortsatt med. 18 år senere har han snart skrevet ut tre bøker med filmtitler. Han har også notert ned informasjon og fakta, vurdert hver film med terningkast og lagt inn alt i en nettbasert database.

Som student fikk han seg en passende ekstrajobb – å anmelde filmer for filmmagasinet Cinerama. Det ble rundt 300 anmeldelser. Skrivelysten tok han med seg da han flyttet til Namsos i 2015. I dag jobber han som kulturjournalist i NA.

Nå nærmer han seg en milepæl, 3.000 sette filmtitler. Noen har han sett om igjen flere ganger. Tor Martin regner med han totalt har sett film, fra start til slutt, 4.000 ganger. Om hver film varer to timer tilsvarer dette 8.000 timer.

Med andre ord – filmentusiasten har nesten brukt ett sammenhengende år, eller 2,5 årsverk, av livet til å se film. I tillegg til dette kommer alle timene han har brukt på ulike tv-serier.

– Hva var den aller første filmen du så?

– Det tidligste minnet jeg har er av tegnefilmen «Lillefot og vennene hans», en ganske brutal og trist barnefilm. Det å se film på et stort kinolerret for første gang var litt av en opplevelse. Det rørte noe i meg som jeg likt godt. En slags følelse av tilhørighet, sier austraværingen.

FULL OVERSIKT: Helt siden han var liten, har Tor Martin Årseth notert ned alle filmene han har sett. Tre notatbøker har han fylt ut med filmtitler. 

Film er best på..?


Det begynner å bli noen år siden han pleide å rusle over jordet til besteforeldrene sine for å se James Bond. De hadde parabolantenne med filmkanaler. Lykke. I dag har han full tilgang til filmleie på nett, storskjerm og lydanlegg heime i stua. Eller var det sånn at film fortsatt er best på kino?

– Det kommer veldig an på situasjonen. Kinoen kan tilby en unik atmosfære. Forseggjorte, estetiske filmer er desidert best på kino. Andre ganger er tv-en og sofaen heime bra nok, sier han.

Som småbarnsfar er det som oftest det siste som blir løsninga.

– Jeg har tre måter å se film på heime. Enten ser jeg barnefilm sammen med den eldste sønnen min eller en fin film med samboeren. Jeg elsker begge deler.

– Og den tredje måten?

– Det er å se en gammel, sær eller smal film alene. Det er ikke så verst det heller.

Rundt 20 filmer gjenstår før han passerer den magiske 3.000-grensa.

– Jeg regner med det vil skje i løpet av oktober. Jeg har lyst til å velge en spesiell film, gjøre noe ekstra ut av anledninga, sier Tor Martin Årseth.

Om det blir dokumentar eller komedie, Blu-ray eller vhs, vites ikke. At én mann er klar med fjernkontroll, penn, papir og et glass Riesling (eller Chianti) er derimot nokså sikkert. Ned med rullegardina, innta plassene og snurr film!


Her er Tor Martins favoritter:

Topp ti filmer

1. «Nebraska» (USA) – dramakomedie fra 2013.

2. « Mandariner» (Estland) – krigsdrama fra 2013.

3. «Ondskapens hotell» (USA) – skrekkfilm fra 1980.

4. «Tolv eidsvorne menn» (USA) – drama fra 1957.

5. «Vindu mot bakgården» (USA) – krimthriller fra 1954.

6. «Wild Tales» (Argentina) – drama/komedie/thriller fra 2014.

7. « Nattsvermeren» (USA) – thriller fra 1991.

8. « Fitzcarraldo» (Tyskland) – drama/eventyr fra 1982.

9. « Körkarlen» (Sverige) – drama/skrekk fra 1921.

10. « Moon Rider» (Danmark) – dokumentar fra 2012.


Topp fem skuespillere

1. James Stewart

2. James Gandolfini

3. Klaus Kinski

4. Anthony Hopkins

5. Gregory Peck


Topp fem regissører

1. Alexander Payne

2. Werner Herzog

3. Stanley Kubrick

4. Richard Linklater

5. Alfred Hitchcock