Lene (18) fra Namsskogan hylles av internasjonal filmpresse

Sørsamiske Lene Cecilia Sparrok (18) fra Namsskogan hylles av internasjonal filmpresse etter verdenspremiere på den prisbelønte filmen "Sameblod" i Venezia.

I HOVEDROLLEN: Lene Cecilia Sparrok blir hyllet av internasjonal filmpresse etter verdenspremiere på filmen "Sameblod" 

arkiv

–  Jeg hadde ikke sett hele filmen før premieren i Venezia, så jeg var veldig spent før framvisningen. Mottakelsen var veldig bra, og det var utrolig artig å se og høre reaksjonen fra de som overvar premieren. Jeg er veldig stolt nå, sier Sparrok til NA på telefon fra Venezia.

«Sameblod» er den unge skuespillerens filmdebut, og det å ha premiere på en av de største og viktigste filmfestivalene i verden var en spesiell opplevelse.

– Dette er jo min aller første filmrolle, så hele situasjonen rundt er veldig uvant for meg. Det å ha premiere på en så stor og viktig filmfestival er spesielt, men det er en stor ære å ha blitt valgt ut blant mange andre gode filmer, forteller Sparrok.

Filmen er tidenes første spillefilm på samisk, og er regissert av Amanda Kernell. Lene Cecilia Sparrok spiller hovedrollen i "Sameblod", og hennes søster Mia Sparrok (13) medvirker også i filmen.

Både Lene, regissøren og filmen blir hyllet etter premieren. Variety skriver at filmen introduserer et sikkert, ungt talent i Sparrok. Mens The Hollywood Reporter skriver at den ambisiøse og initiativrike unge kvinnen i filmen, blir vakkert fremstilt.

Filmen ble belønnet med den prestisjetunge «Europa Cinemas Label» som beste europeiske film i «Giornate degli Autori-Venice Days»-seksjonen på filmfestivalen. Dermed får filmen større mulighet til å nå ut til et større internasjonalt publikum.

Hektisk periode

Det er travle dager for den unge namsskogingen, og lørdag reiser hun videre til det som kanskje er den mest populære filmfestivalen i verden, nemlig Toronto International Film Festival.

– Jeg har hatt en ganske stram timeplan, og har ikke hatt så mye tid til å se meg rundt der vi har vært. Lørdag reiser vi videre til Toronto, og det blir spennende å se hvordan filmen blir mottatt der også, sier Sparrok.

Etter framvisningen i den canadiske storbyen vender ungjenta nesen hjemover, og da går hun i gang med det hun brenner aller mest for.

– Det skal bli veldig godt å komme seg hjem igjen. Når du er borte en stund kommer det alltid litt heimlengsel. Reinslaktingen har begynt, så jeg ser fram til å bli med på det, sier hun.

For skuespilleren jobber til vanlig innenfor reindriftsnæringa, og har planer om at det vil bli hovedgeskjeften i årene framover.

– Jeg jobber som lærling i reindriftsnæringa, og det er det som står meg nærmest. Akkurat nå er jeg litt usikker på hva jeg skal satse på, men det hadde vært artig om jeg kunne fått til å jobbe både innen reindriftsnæringa og skuespilleryrket. Hva det blir til får tiden vise, forteller Sparrok.


Hardt arbeid

Arbeidet med å finne den rette hovedrolleinnehaveren til filmen startet i god tid før innspillingen begynte, og Sparrok er glad for at regissøren tok en sjanse.

– Regissøren for filmen, Amanda Kernell, søkte samisktalende skuespillere til rollen, og to år før innspillingen var jeg på prøvespilling. Da jeg etter hvert fikk rollen ble jeg veldig glad, og synes det var tøft av Amanda å gå for en debutant, forteller Sparrok.

Ungjenta var usikker på hva hun gikk til, og fikk seg en stor overraskelse.

– Da jeg hadde fått rollen ble jeg litt i tvil, fordi at jeg ikke visste hva jeg gikk til. Den største overraskelsen var at det var så mye jobb. Det hadde jeg ikke sett for meg. Innspillingsperioden var på to måneder, og var ganske krevende, sier Sparrok.

Handlingen i «Sameblod» er lagt til 1930-tallet, en tid hvor mange samer ble utsatt for fæle overgrep, blant annet den grusomme raseforskningen. Disse urettmessige overgrepene ble i mange år forsøkt skjult, og Sparrok synes at det er på tide at temaet tas opp.

– Det er få som vet om det som foregikk, på grunn av at det har blitt fortrengt. Derfor er det veldig bra at det nå kommer fram. Det som skjedde var ikke bra, og var et stort overgrep mot den samiske befolkningen, sier Sparrok.

Norsk premieredato på «Sameblod» er foreløpig ikke fastsatt.