Svein Even gir dyrene evig liv

«Perkstaur»: Når detaljene skal gjøres, kreves en stødig hånd. Her legger Svein Even Eriksen på klarlakk for å gi øynene til denne måren et mer livaktig uttrykk. 

OPPFINNER: Mye av utstyret som trengs er ikke hyllevare, og da må Eriksen selv lage det han trenger. 

HYBRIDFUGL: Denne nye fuglen er satt sammen av en nøtteskrike og en skjære. – Det er veldig artig å kunne gjøre noe bare for skøy, sier utstopperen. 

arkiv

VEMUNDVIK: – Du må bli med inn hit, sier Eriksen når NA kommer. Så viser han veg bort til et skur som er innredet med egendesignet utstopperutstyr. På gulvet står en kjele og koker. Oppi ligger hodet til en staselig rådyrbukk og klargjøres til montering.

– Det er rådyrsesong nå, så det er en del å gjøre, forteller den trivelige utstopperen.

Deretter beveger vi oss inn i arbeidsrommet hvor han tilbringer mye av sin tid. På veggene henger det mange forseggjorte dyr som ser livaktig mot oss. Det er tydelig at mannen kan sitt yrke, og det er lett å bli imponert over hva han får til.

Eriksen har holdt på en god stund, og etter to år på skole og to år i lære, begynte han på midten av 2000-tallet å jobbe for seg selv. Siden den gang har et stort antall dyr blitt gitt evig liv av håndverkerens stødige hender.

En alvorlig sykdom holdt imidlertid på å sette en stopper for den dyktige mannen.

– Jeg har vært syk lenge, men jeg er skrudd sammen sånn at jeg ikke klarer å sitte stille. Det ligger ikke for meg å gjøre ingenting. Derfor har jeg fortsatt som utstopper, og det er i aller høyeste grad terapi. Når jeg jobber slipper jeg å tenke på noe annet, og det er veldig fint, sier han.

Tar etisk standpunkt

Etter å ha fått en ny type medisin, har formen blitt bedre, og taksidermisten ser lyst på framtida.

– Jeg har blitt friskere, og da kan jeg også jobbe mer. Til neste år har jeg planer om å bygge ut, sånn at jeg kan ta imot større dyr, som elg og bjørn.

Arbeidsoppgavene er varierte, men en stor del av oppdragene han får er mår-dyr og storfugl. I tillegg monterer han mange skaller og gevir fra elg og rådyr. Eriksen tar på seg et bredt spekter av oppdrag, men noen ganger kommer det forespørsler han sier blankt nei til.

– Jeg avviser alle som vil stoppe ut kjæledyrene sine. Det mener jeg er etisk feil. Når jakthunden har vært med deg i 14-15 år, synes jeg ikke den skal stå til pynt i stua etter at den har gått bort, forteller Eriksen.

Det hender seg også at folk kommer innom med dyr som det er forbudt å stoppe ut.

– Innimellom får jeg henvendelser om å ta imot freda arter. Noen har bydd meg eventyrlige summer for å stoppe ut havørn, men disse jager jeg på dør, understreker Eriksen.

Det artigste han har vært med på å lage, er en puma. Skinnet ble bestilt fra Sør-Amerika og arbeidet ble ei stor utfordring.

– Pumaen er korthåret, og da vises musklene tydelig. Å få dem til å bli naturtro er svært vanskelig. I tillegg krever korthårete dyr at sømmen blir perfekt, for ellers vises den tydelig. Pumaen var en vanskelig, men samtidig interessant og lærerik jobb, forteller Eriksen.

Glimt i øyet

Det enkleste og minst utfordrende du kan servere den rutinerte utstopperen er en av skogens kjemper – bjørnen.

– Selv om bjørnen er et stort og imponerende dyr, er den utrolig enkel å stoppe ut. Den har lang pels, så du trenger ikke jobbe så mye med detaljene for at det skal se bra ut. Bjørnen er ren plankekjøring, sier Eriksen.

Plankekjøring ble det dog ikke den gangen Eriksen skulle stoppe ut et eksemplar av reptilfamilien. Det er en opplevelse han helst ikke gjentar.

– Mens jeg utdannet meg, fikk jeg i oppgave å stoppe ut en øgle. Da jeg begynte å skjære i den, kom det en stank som var så vemmelig at jeg måtte ut hvert tiende minutt for å brekke meg. Jeg håper at jeg slipper å gjøre det flere ganger, sier Eriksen og ler hjertelig.

Selv om mange forbinder utstopping med naturtro gjengivelser av ville dyr, er ikke Eriksen fremmed for å utforske og leke seg med håndverket. Derfor har han blant annet satt sammen en helt ny fugl basert på to arter.

– Det er veldig artig å kunne gjøre noe bare for skøy. En dag jeg kjedet meg, satte jeg sammen deler fra en nøtteskrike og en skjære. Den har du garantert ikke sett før, sier Eriksen mens han ler og peker opp mot «Frankenstein-fuglen» som henger på veggen.

Dagene er stort sett fylt med arbeid, og det er mange som vil forevige dyrene de har jaktet selv. Eriksen gir dem tilnærmet evig liv, og de moderne metodene har blitt veldig gode. Du bør derimot være forsiktig med gamle, utstoppede dyr, for de inneholder svært giftige stoffer. Selv hadde Eriksen en ubehagelig opplevelse for noen år siden.

– Jeg fikk et gammelt, utstoppet elghode som jeg skulle ha geviret fra. Mens jeg demonterte det, begynte jeg å kjenne ubehag, og plutselig blødde jeg fra øynene. Så da tok jeg kontakt med rette instans, og fikk beskjed om at jeg hadde arsenikkforgiftning. Da tok jeg med meg hodet ut og gjorde meg ferdig, sier han og ler.