Ny hytte dobler verdien på elgjakta

Ei splitter ny hytte med nær hotellstandard gjør at Namdal Bruk i år kan doble prisen på noe av elgjakta de selger.

JAKTSLOTT: Ei nybygget hytte med fem dobbeltrom står klar til å ta i mot jegere som skal på jakt i Namsskogan. Det gir Namdal Bruk en kraftig verdiøkning på noe av elgkvota, opplyser daglig leder Knut Berger (til høyre). Her sammen med Morten Skarstad som har bygget hytta som i sommer også har huset gjester i familieparken. 

arkiv

TRONES: – Dette valdet har 25 elg. De seks ukene jakta varer, regner vi med å omsette for 500.000 til 600.000 kroner, sier Knut Berger i Namdal Bruk.

Det betyr en dobling av det en valdeier i Namdalen i gjennomsnitt kan ta betalt per elg. Berger anslår at førstehåndsverdien på en elg i Namdalen er om lag 12.000 kroner. Mens den nye hytta mellom Namsen og familieparken bringer verdien opp i det dobbelte.

Med godt over tusen fellingsklare elg Namdalen, betyr det at årets elgjakt har en verdi på mer enn 12 millioner kroner.


Rypejakt verdt millioner


I tillegg anslår Berger at det er mulig å omsette for én til to kroner per dekar rypeterreng.

– Namsskogan har et areal på 1,4 millioner dekar. Sier vi at to tredjedeler er fjell, så er det bare å regne, smiler Berger.

Med det som utgangspunkt er verdien på rypejakta i Namsskogan et sted mellom én til to millioner kroner. Tar vi utgangspunkt i at det er litt mer enn 50 prosent fjell i Namdalen, har rypejakta et potensial på seks til tolv millioner kroner.


LES OGSÅ:

Skal spre reiselivskunnskap i Namdalen

Reiselivssjef Bente Snildal roser hytteinitiativet til Namdal Bruk. Tirsdag skal hun inspirere reiselivsfolk fra hele Namdalen til å samarbeide på kryss og tvers av bransjer og kommunegrenser.


Et veldig forsiktig anslag sier altså at førstehåndsverdien på jakta i regionen er på godt over 20 millioner kroner.

– I tillegg kommer alt det jegerne handler inn av mat og bensin. Noen må også til veterinær med hunden, sier Berger.


15 mill. i Lierne


Utfordringa er imidlertid at ingen helt vet. Det mest konkrete er en analyse Trøndelag Forskning og Utvikling gjorde av direkte og indirekte virkninger av jakt og fiske i Lierne.

I rapporten som kom i fjor høst, konkluderes det med at jakt og fiskeinntektene i Lierne er på 15 millioner før skatt.

Men når NA tar kontakt med Trøndelag Forskning og Utvikling for å høre om det finnes tilsvarende tall for hele regionen, er svaret nei.

Men at jakt i aller høyeste grad er reiseliv, er de besøkende på den nye hytta som har fått navnet «General House» et bevis på. Gjestene denne uka kommer fra Østfold.

– Og det har endret seg. Mens folk jaktet på samme sted hele perioden tidligere, er det nå ett jaktlag per uke. Det er fem eller seks lag som skal proviantere. Bare der er det en ringvirkning for næringslivet, sier Berger.