Råd til ikke å investere?

Foto: Bjørn Tore Ness 

arkiv

Brannen i femmannsboligen på Byåsen i Namsos mandag endte godt. Verken liv gikk tapt eller personer ble skadet. Brannmannskapet gjorde på nytt en god jobb, men det er betenkelig at brannvesenet i Namsos selv ikke er rustet for å hanskes med slike branner.

Brannvesenet måtte låne en privat lift for å komme til med slokkeutstyret. Til alt hell var en lift tilgjengelig i nærområdet. Brannvesenet mangler en stigebil – den nærmeste tilgjengelige er å finne i Steinkjer. Selv med blålys vil det ta en time før den når fram. Det er betenkelig at offentlige ledere og politikere i Namsos kan leve med dette.


LES OGSÅ:

Brannvesenet bruker private lifter til brannslokking

Setter stigebil på vent

Da brannvesenet rykket ut til boligbrannen på Byåsen i Namsos mandag, måtte de tilkalle privat lift for å komme til i høyden.


Etter at en eldre bygård i Abel Meyers gate i Namsos sentrum ble totalskadet i mars 2011, blusset debatten om behovet for en stigebil opp. Den kom inn på budsjettet, men ble fjernet da Namsos var gjennom en økonomisk hestekur i 2014. Brannsjef Ståle Ruud opplyser til NA at en stigebil koster seks millioner kroner, og fortsatt er det ikke planer om å investere i en slik bil.

Ruud bruker argumenter som at stigebilen er dyr i drift målt mot antall timer den blir brukt, og en må se an den framtidige brannstrukturen, før en eventuell skal kjøpe den. En stigebil er ikke bare effektiv i form av å slokke brann, den er effektiv når det står om å redde liv.

Hvor lenge tør politikerne og administrasjon i Namsos å stole på at det finnes private lifter tilgjengelig når det står om liv? Dagens brannberedskap framstår ikke betryggende, dessverre.