Brannvesenet bruker private lifter til brannslokking

Setter stigebil på vent

Da brannvesenet rykket ut til boligbrannen på Byåsen i Namsos mandag, måtte de tilkalle privat lift for å komme til i høyden.

PÅ VENT: Brannsjef i Namsos, Ståle Ruud, forteller at innkjøp av en stigebil til brannvesenet er satt på vent. 

PRIVAT LIFT: Brannvesenet i Namsos har ingen stigebil tilgjengelig, og bruker derfor privat lift når det er behov. FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

NAMSOS: Kutt i investeringer og 11,2 millioner i sparetiltak var nøkkelordene da rådmannen i Namsos la fram budsjettforslaget for 2014 for tre år siden. På samme budsjett ble det sagt at en stigebil til brannvesenet også da ble satt på vent, og at den tidligst ville komme i 2016.

Nå blir et eventuelt innkjøp av en stigebil satt på vent på nytt.

– En stigebil er ikke på økonomiplanen til Namsos kommune akkurat nå, bekrefter brannsjef i Namsos, Ståle Ruud.

Les også:

Femmannsbolig i Namsos fikk store ??

«Ekkel følelse å se blålysene i speilet»

Johannes Rosenvinge var på jobb da samboeren ringte og sa det brant i leiligheten.

Vil se an framtida

Diskusjonen rundt en stigebil til brannvesenet i Namsos kom på banen igjen etter at en femmannsbolig begynte å brenne mandag formiddag. Brannen startet i andre etasje, og dermed måtte brannvesenet tilkalle privat lift for å komme til.

– Skikkelig utstyr er så klart viktig, men en stigebil er et kostbart innkjøp og dyr i drift. For øyeblikket har vi satt det litt på vent for å se hvordan den framtidige strukturen i brannvesenet blir, sier Ruud.

– Det vil jo være vesentlig for framtida, men vi avventer en avgjørelse mens strukturdebatten pågår, legger han til.

Kommunen har vurdert ut fra risiko og økonomi når de har tatt den avgjørelsen.

– En stigebil koster rundt seks millioner kroner i innkjøp, og så kommer drifta i tillegg. Det er få timer den er i bruk, forteller brannsjefen.

– Men vi må jo ofte opp i høyden, og derfor bruker vi private lifter. Det er uaktuelt å sende folk opp i stige når det er på det verste, legger han til.

Lite har skjedd siden 2008: 

Brannvesenet er ikke rustet for brann i høye hus

Alle de andre store byene i Nord-Trøndelag har det. Men ikke Namsos. Brannkorpset mangler stigebil.

Må være tilgjengelig

Mandag formiddag var brannvesenet kjapt på stedet, og ble møtt av et røykteppe over nabolaget på Byåsen. Brannen startet i andre etasje, og brannvesenet måtte derfor tilkalle privat lift.

– Når vi nå bruker private lifter, går det på hvilke som er tilgjengelig. Det har hendt mange ganger at vi har måttet hente lift fra Steinkjer, og da tar det ofte over en time ekstra før en lift er på plass, sier Ruud.

Hadde ikke en privat lift vært tilgjengelig lokalt på mandag, kunne det fort ha gått verre.

– At vi fikk på plass en privat lift så fort, hadde stor betydning for arbeidet som ble gjort og resultatet, forteller brannsjef Ståle Ruud.


NA mener: 

NA MENER