Hevder mer enn halvparten av medelevene har drukket alkohol

«Foreldrene må bli strengere. De må følge mer med.»

Disse fire 15-åringene tegner et dystert bilde av ungdomsskoleelevenes forhold til alkohol. – Vi har opplevd fulle medelever i skoletida.

UTBREDT: Tina Olsen Rønning, Marthine Dybvik Våge, Live Marie Strømmen og Yukon Berg i tiendeklassen ved Namsos ungdomsskole forteller om et utbredt alkoholforbruk blant elevene på skolen. FOTO: BJØRN TORE NESS 

ETTERLYSTE ENGASJEMENT: Roger Skjærvik i politiet gikk i onsdagens Namdalsavisa ut og etterlyste større engasjement fra foreldrene rundt rusutfordringene. 

arkiv

NAMSOS: – Når jeg ser medelever som er påvirket av alkohol i skoletida, må jeg bare le. Det er ikke tøft – bare utrolig barnslig, sier Marthine Dybvik Våge mens hun sitter i trappa sammen med medelevene Tina Olsen Rønning, Live Marie Strømmen og Yukon Berg i 10. klasse på Namsos ungdomsskole.

I underkant av ett døgn tidligere gikk foreldre og foresatte til elevene opp den samme trappa for å delta i et foreldremøte hvor skolen skulle drøfte alkoholutfordringene på klassetrinnet.

Både politiet og skoleledelsen ser den samme tendensen; alkoholbruk blant ungdom har økt i den siste tida.


Utbredt utprøving

Og selv har elevene forståelse for hvorfor skoleledelsen ønsket å snakke forebyggende med foreldrene. De forteller om utbredt rusbruk blant elevene.

– Det er nok over halvparten av medelevene våre på trinnet (omtrent 100 elever) som har drukket alkohol – og det snakkes mye om det. Det er ikke en mandag på skolen uten at det snakkes om hvem som har drukket, hvor mye de har drukket, hvor de fikk tak i drikken, og hvem de «hooka» med, sier Rønning.


LES OGSÅ:

– Drikking blant ungdom i enkelte miljøer har blomstret opp den siste tida

120 ungdommer ble nektet inngang på det rusfrie arrangementet i Namsos fordi de var synlig beruset. Nå roper politiet varsko.

– Hvem drikker mest? Gutta eller jentene?

– Jeg har inntrykket av at det er flest jenter, i hvert fall på trinnet vårt. De henger ofte med eldre gutter, og har enkel tilgang på alkohol, sier Tina Olsen Rønning.

– Må man drikke for å være kul på skolen?

– Nei, det må man ikke. Men det blir fort slik at dersom noen skal finne på noe i helgene, så vil man ha med alle sammen. Og dersom noen ikke drikker, blir de litt utenfor – og velger heller å drikke og være en del av gjengen, sier Yukon Berg.


"Det er på ingen måte vanskelig å få tak i alkohol.

Yukon Berg, skoleelev ved Namsos ungdomsskole


– Hva sier dere til dem som drikker?

– Hva skal vi gjøre da? Det er ikke noe vi kan gjøre. Vi snakker ikke om det til lærerne heller, for vi vil ikke «snitche» på medelever. Men vi sier at det ikke er greit, selvfølgelig gjør vi det, sier Våge.


Enkel tilgang til alkohol

– Ingen tiendeklassinger kan lovlig kjøpe alkohol; hvor får dere tak i drikke?

– Det er på ingen måte vanskelig å få tak i alkohol i Namsos. Det kan hvem som helst skaffe når som helst. Det er folk som er myndige som kjøper til de som vil, sier Berg.

– Hva drikkes?

– Alt. Det er cider, vodka og heimebrent. Det er veldig mye heimebrent i Namsos. Det finnes overalt, sier ungdommene.


LES OGSÅ:

«Liv» mistet helt dømmekraften etter å ha fått i seg designerdop

Ukritisk svelget hun klumpen med designerdop. Om morgenen våknet russejenta – full av angst, syk og med følelse av å være misbrukt.

– Drikking er utbredt blant ikke-myndige namsosungdommer; hvordan skal vi få bukt på problemet?

– Foreldrene må bli strengere. De må følge mer med. De må ikke stole på alt barna sier. Mange forteller at de skal overnatte hos en kompis – og så drar de på fest og drikker i stedet. Og de slipper unna med det.

– Hvorfor?

– Jo, fordi foreldrene snakker ikke sammen. De sjekker ikke om ungen sin faktisk er på overnattingsbesøk. Foreldre må snakke bedre sammen, for de er enkle å lure – og de er god- troende, sier Live Marie Strømmen og Yukon Berg.


NA MENER: