Banksjef: Flere havner i luksusfella

– Det er mange namdalinger som har altfor mye kredittkortgjeld og forbruksgjeld, sier banksjef Ole Anders Olsen.

PENGEGALOPP: Penger kan være «til bekymring for fattig og for rik» – og stadig flere namdalske bankkunder får problemer med sin privatøkonomi etter å ha pådratt seg store kredittlån. 

arkiv

NAMSOS: Trenger du penger raskt, er det svært enkelt for deg som forbruker å få innvilget lån på flere hundre tusen kroner, raskt, enkelt – og med enormt høy rente. Kredittkort får du nærmest kastet etter deg – og det finnes utallige tilbydere som gjerne vil låne deg penger.

Men stadig flere namdalske bankkunder havner i dyp økonomisk krise på grunn av kredittlån, sier banksjef i SpareBank 1 SMN, Ole Anders Olsen.

– Vi ser dessverre tilfeller hvor kunder har over en million kroner i forbruksgjeld. Da er det lite vi kan gjøre for dem, sier banksjef Olsen mens han legger hendene i kors inne på et av møterommene i banklokalet i Namsos.


Tar større sjanser

Banksjefen ser med bekymring på hvordan namdalske forbrukere stadig tar større sjanser i lånemarkedet. Flere tar opp kredittgjeld – til svært høye renter. Til slutt havner de i en ond sirkel hvor rentene betales med nye kredittlån.


"Vi ser tilfeller hvor kunder har over en million kroner i forbruksgjeld. Da er det lite vi kan gjøre for dem.

Ole Anders Olsen, banksjef


– Forbrukslån kan være en sunn del av privatøkonomien – dersom den brukes riktig. Men vi ser en økende tendens med at mange låner opp i sjusifrete beløp i kreditt. Og da får du renter i sekssifrete beløp som raskt blir svært vanskelig å håndtere, sier Olsen.

– Dere advarer mot kredittgjeld – men dere tilbyr selv kredittkort?

– Ja, og det gjør vi fordi det ved flere tilfeller er en fordel å bruke kredittkort foran debetkort, ved for eksempel netthandel eller reiser. Men man må ikke misbruke kredittkortene – noe dessverre altfor mange namdalinger gjør, sier Olsen som mener det finnes ei «gylden grense» for den gjennomsnittlige kunden.

– Vi ser ofte at dersom du passerer tre til fire hundre tusen kroner i forbruksgjeld, så «bikker» du over et punkt. Under 200.000 i lån er ofte fullt håndterbart for de fleste, men en sum høyere enn det gjør at de aller fleste vil få store problemer, sier Olsen.


De voksne er «verst»

– Hvilke aldersgrupper er «verstingene»?

– Det har vært snakk om at ungdommene har dårlig kontroll på sin privatøkonomi, men vi erfarer at det også er voksne folk i 40-50-årene som pådrar seg svært høy forbruksgjeld, sier banksjefen.

Forbrukslån


Forbrukslån er et lån du kan få uten å stille sikkerhet.

Siden bankene tar mye større risiko ved å gi et lån uten sikkerhet, er disse lånene mye dyrere enn vanlige lån.

Vanlig effektiv rente varierer fra 6,9 til 25 prosent per år, men kan i enkelte tilfeller bli så høy som 40 prosent.