Jakter flere unge bønder

Dra på drømmereise til 20.000 kr med avløser heime. Det er premien i konkurransen "Årets unge bonde". Nå etterlyser arrangørene flere deltakere fra Nord-Trøndelag.

I FINALEN: Hilde Kyllo fra Høylandet var blant finalistene i fjorårets konkurranse, men nådde ikke helt opp. FOTO: ESPEN FOSSLAND  Foto: Espen Fossland

STOR PREMIE: I stedet for å sitte på traktoren får vinneren dra på en drømmereise til 20.000 kroner med betalt avløser heime. FOTO: TOR IVAR VIKEN   Foto: Tor Ivar Viken

arkiv

NAMSOS: 240 er nominert til tittelen "Årets unge bonde" 2016, men bare 12 kommer fra Nord-Trøndelag. Nå søkes flere matprodusenter fra fylket.

"Årets unge bonde" er et samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, McDonald’s i Norge og Felleskjøpet Agri for å øke rekrutteringen til norsk landbruk og sette fokus på norsk kvalitetsmat. Kåringen er en del av rekrutteringskampanjen Grønn Utdanning som har pågått siden våren 2010. "Årets unge bonde" skal være et sunt forbilde som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk.

"Årets unge bonde" vinner 20.000 NOK til å dra på sin drømmereise, med avløser i inntil en uke, sponset av Norske Landbrukstenester.

I fjor kom Hilde Kyllo fra Høylandet helt til finalen, men tapte knepent:

En vinner uansett

Hilde Kyllo fra Høylandet nådde ikke helt opp i kåringen som Årets unge bonde.


- I fjor fikk vi inn 349 nominasjoner, i år håper vi å få inn enda flere, slik at vi kan formidle unge bønders historier fra landbruket. For å klare det er vi avhengig av at folk rundt om i landet nominerer personer de mener fortjener å bli Årets unge bonde, sier Torstein Bjerkan Klev, bygdepolitisk nestleder i Norges Bygdeungdomslag.

Han oppfordrer Nord-Trøndelag til å trå til og nominere kandidater til Årets unge bonde 2016.

- Vi vet det finnes mange dyktige unge matprodusenter med sterke verdier i Nord-Trøndelag, men om ingen nominerer dem til prisen får de ikke mulighet til å kjempe om prisen, sier Klev.

Sammen med McDonald’s og Felleskjøpet Agri jakter de på unge bønder som inspirerer andre til å velge en karriere i landbruket. Det er Sør-Trøndelag, Rogaland og Oppland som har flest stemmer per i dag.

Juryen


Årets jury ledes av John Georg Dale, mat- og landbruksminister, og består av Arne Hjeltnes, Dag Jørund Lønning, forfatter og rektor ved Høgskulen for landbruk og bygdeutviking Anne Jødahl Skuterud, styreleder i Felleskjøpet Agri, Lauren Cody Källén, administrerende direktør i McDonald’s i Norge, og Tora Voll Dombu, leder i Norges Bygdeungdomslag.


HVORDAN FORESLÅ EN KANDIDAT:

www.facebook.com/GronnUtdanning

·         Du kan foreslå en eller flere venner, eller deg selv, som kandidat

·         Skriv en kort begrunnelse for hvorfor din kandidat bør vinne og legg gjerne ved et bilde

·         Kandidaten må være: under 35 år — et godt forbilde — og matprodusent

·         Fristen for å melde på kandidater er: 18. september

·         3. oktober lanseres 20 semifinalister, og det er opp til folket å bestemme hvilke fem kandidater som kommer til finalen

·         Avstemningen avsluttes 23. november

·         Vinneren kåres 12. november