Vennegjengen drikker alkohol flere ganger i måneden

Tyr til alkohol i mangel på fritidstilbud

Manglende fritidstilbud gjør at ungdom tyr til alkohol.

UTBREDT DRIKKEKULTUR: 16-åringene Sondre Klingen, Joakim Lian, Bjørn-Martin Fladvad, Sander Løvhaugen og Martin Sundet mener ikke det eksisterer mye drikkepress blant ungdom – men en utbredt drikkekultur. Mor Anita Smedstad etterlyser flere alternative arrangementer hvor ungdommene kan samles.FOTO: BJØRN TORE NESS 

SAVNER ARRANGEMENTER: Mor til Bjørn-Martin Fladvad, Anita Smedstad, synes det er synd at MOT-arrangementene ikke lenger eksisterer i Namsos. 

arkiv

NAMSOS: – For meg, som ikke er glad i idrett, og som ikke er glad i tv-spill, hva annet skal jeg finne på i helgene da? Det skjer jo ingenting. Derfor samles vi flere ganger i måneden – og drikker.

Bjørn-Martin Fladvad (16) sitter sammen med vennegjengen på førsteåret på bygg og anlegg ved Olav Duun videregående skole i høstsola – og forteller om en drikkekultur som er vanlig i store deler av ungdomsmiljøet.

– Fra du er konfirmert er det «lov» å drikke alkohol. Sånn har det vært i flere generasjoner, og sånn er det fortsatt. Det kommer ikke til å forsvinne – dersom det ikke kommer noen alternativer for oss, sier guttegjengen NA møter på skolen.


– Kan ikke låse han inne

– Er det et stort drikkepress blant ungdom i dag?

– Nei, det tror vi ikke. Det er mer en drikkekultur – hvor det er opp til hver enkelt, sier Klingen.LES OGSÅ:

Hevder mer enn halvparten av medelevene har drukket alkohol

«Foreldrene må bli strengere. De må følge mer med.»

Disse fire 15-åringene tegner et dystert bilde av ungdomsskoleelevenes forhold til alkohol. – Vi har opplevd fulle medelever i skoletida.

– Drikker dere ofte?

– Nei, jo, det blir vel fort et par ganger i måneden, svarer guttegjengen.

Ved siden av dem sitter mammaen til Bjørn-Martin Fladvad. Anita Smedstad deler synet til sønnen på 16 år som etterspør flere rusfrie alternativer i helgene.

" Fra du er konfirmert er det «lov» å drikke alkohol.

Bjørn-Martin Fladvad, 16 år


– Ungdommene trekker dit «det skjer». Og da har du som forelder et valg; enten må jeg stole på han og la han dra ut – eller så stikker han av. Hva skal vi gjøre da? sier 39-åringen mens hun ser ned på sønnen.


Vektlegger ærlighet

Hun har valgt å legge seg på ei linje i oppdragelsen hvor hun i stor grad baserer det på ærlighet og tillit.

– Aldersgruppa til Bjørn- Martin faller mellom to stoler. De er for store for ungdomsklubben – og de er for små til å dra på byen. Da mener jeg det er naturlig at vi som foreldre må kunne etterspørre rusfrie alternativer som kan samle dem – uten at alkohol er inne i bildet.

– Hadde det hjulpet, gutter?

– Ja, kommer det unisont fra guttegjengen.


LES OGSÅ:

– Drikking blant ungdom i enkelte miljøer har blomstret opp den siste tida

120 ungdommer ble nektet inngang på det rusfrie arrangementet i Namsos fordi de var synlig beruset. Nå roper politiet varsko.– Før hadde vi Mot-arrangementer i byen. De arrangerte mange kvelder med ulike aktiviteter som den dag i dag ville vært et reelt alternativ som samlingssted for oss – i stedet for at vi sitter heime hos noen og drikker alkohol, sier Fladvad.

– Men; dere er 16 år – og har ikke lov til å drikke?

– Vi kjeder oss, derfor drikker vi, svarer Fladvad.

– Du som mor vet at de ikke har lov til å drikke?

– Jeg tenker at dersom de skulle prøvd alt da de ble 18 år, ville det «eksplodert». Derfor tror jeg det er bedre at de prøver litt etter litt. Jeg sier ikke at alkohol er greit, men jeg erkjenner at drikking foregår, sier Smedstad.


LES OGSÅ:

– Rusproblemet er ikke større enn andre steder

– Det er helt feil å si at problemene med rus blant ungdommen er større i Namsos – og det er for enkelt å skylde på at kommunen har kuttet ut Mot-samarbeidet.

LES OGSÅ:

LES OGSÅ: