Flyktet fra krig i Syria – nå åpner Reem Salameh egen kunstutstilling i Namsos

– Kunsten min snakker for mine følelser

Det er vanskelig for Reem Salameh (24) å prate om det som skjer i heimlandet Syria. Hun vil heller uttrykke seg gjennom kunsten.

LANG REISE: Reem Salameh (til venstre) ser fram til å vise fram kunsten sin i Namsos, der hun har bodd siden hun kom til byen som flyktning i februar. Sammen med søster Ranim (18), som skal danse, åpner hun utstillinga «Misery» på Kunstmuseet Nord-Trøndelag lørdag. Museumspedagog Ingeborg Prøis Bodzioch sier kunsten har høy kunstnerisk kvalitet.   

«SHATTERED»: Bildene i kunstserien «Misery» forteller dystre historier om mennesker i et land i krig. Motivene er basert på Reem Salamehs egne opplevelser i heimbyen Damaskus. 

«UNDER THE RUBBLE»: 24-åringen bruker ulike teknikker i bildene sine, som litografi, koldnål, linosnitt og silketrykk. 

arkiv

NAMSOS: For kunstens hennes sier mer enn tusen ord. Krig, redsel, død og sult preger bildene som nå henger på veggene på Kunstmuseet Nord-Trøndelag i Namsos.

Men vegen hit har vært lang og tøff. I fjor flyktet Reem, søsteren Ranim og deres mor fra heimbyen Damaskus. Da flyktningleiren de bodde i ble bombet, ble de nødt til å ta fatt på en ny, farlig ferd – over Middelhavet i en overlesset gummibåt.

Reem, Ranim og mora var blant dem som klarte seg. Fra Hellas gikk turen til fots til Norge og Oslo, før familien endte opp i Namsos i februar.


Bilder med fly fra Syria


Alle følelser og tanker rundt heimlandet og flukten er forståelig nok sårt å prate om.

– Det er vanskelig. Jeg vil heller at kunsten min skal snakke for mine følelser, sier Salameh.

Tittelen på utstillinga «Misery» (elendighet) sier det meste.

– Jeg synes tittelen sier litt om alle bildene som er med på utstillinga. Temaet er konflikten i Syria og motivene er basert på ting jeg har sett selv, blitt gjenfortalt eller sett bilder av, forklarer 24-åringen.

Kunstprosjektet startet hun på da hun fortsatt bodde i Damaskus. Reem, som har tatt kunstnernavnet Rim Salama, har en bachelorgrad fra Damascus University Faculty of Fine Arts, og «Misery» var tenkt som hennes avsluttende eksamensprosjekt.

Men da krigen brøt ut måtte hun reise fra alt. I Namsos møtte hun flyktningguide Karin Kvebæk, som viste stor interesse for Reems historie og hennes kunst. Ved hjelp av Reems eldre søster, som fortsatt bor i Damaskus, fikk de sammen ordnet det slik at bildene ble flydd fra Syria og helt til Namsos.

– Jeg var veldig spent på om bildene kom fram, og om de kom fram uskadd. Heldigvis gikk det bra, smiler Salameh.


– Taler for seg selv


«Misery» er en serie grafiske kunstverk av krigens redsler i Syria og inkluderer verk innen teknikker som litografi, koldnål, linosnitt og silketrykk.

Museumspedagog Ingeborg Prøis Bodzioch sier utstillinga er en unik presentasjon av både teknikk og personlig historie.

– Her er det varierte teknikker, forskjellige uttrykk og veldig høy kunstnerisk kvalitet. Reem forteller sterke historier gjennom bildene sine. Bildene taler for seg selv, sier hun.

Salameh forteller blant annet at hun har brukt teknikker som etsing og en blanding av sukker og olje får fram ønsket fargevariasjon og tekstur.

– Mitt ønske med denne utstillinga er at publikum skal få se en liten side av situasjonen i Syria. Samtidig er det også viktig for meg å vise fram teknikker vi bruker for å lage kunst i Syria, sier kunstneren.

Nå gleder hun seg til å åpne sin første separatutstilling, som skjer på Kunstmuseet lørdag. Der får hun blant andre selskap av sin søster Ranim, som skal danse rundt temaet på utstillinga. Det vil også bli vist bilder fra Syria, før og etter krigen.

«Misery» kan oppleves på Kunstmuseet Nord-Trøndelag i Namsos fram til 12. november.