– Ser ut til å bli rekordår for min del

Tidlig vår og godvær i mai og juni dannet grunnlaget for ei fin kornavling. Men så kom regnet – og ikke minst vinden.

Mye mark: Nils Furre har over 600 dekar med mark han skal høste inn. 

God avling: Selv om innhøstingsforholdene ikke er optimale, ser det ut til å bli ei fin avling for Nils Furre på Sandmoen gård. 

Mye korn: Furre leverer det meste av kornet til Namdal kornsilo og mølle på Skogmo. 

arkiv

OVERHALLA: Treskinga av årets kornavling pågår for fullt i Namdalen. Mellom regnbygene gjelder det å bruke tida godt for å få inn kornet før det er for sent. Etter det svært dårlige fjoråret har det snudd for flere bønder i området. Den gode våren og forsommeren gjorde at avlinga fikk gode groforhold, og kornåkrene fikk et godt fundament før regnet og det dårlige været meldte sin ankomst i juli.


Vanskelige forhold


– Det har ikke akkurat vært en god sommer. Spesielt nå i innhøstingsperioden har det vært dårlig med godvær. Blå himmel og austavind er det vi ønsker oss. Det så greit ut helt til siste helga i august. Da kom sterk vind og regn, noe som gjorde at store deler av avlinga har lagt seg. Det gjør at det blir vanskeligere å høste inn, forteller Nils Furre på Sandmoen gård.

Værmeldingene er blitt flitting sjekket de siste dagene, og Furre innrømmer at det har falt flere ukvemsord den siste tida.

– Men været kan vi nesten ikke gjør noe med. Nå skal det sies at avlinga i år ser ut til å bli rekordstor for min del, sier bonden og legger til at han vet om flere steder hvor avlinga ikke ser ut til å bli like bra.


LES OGSÅ:

Beste sesongen på åtte år

Daglig leder på Namdal kornsilo og mølle, Inge Olav Rosendal, forteller at vi må åtte år tilbake i tid for å finne et bedre år.


Det er 35 år siden Furre tresket sitt første korn, og han sier han nesten ikke har opplevd en så god vår som i år.

– Det var egentlig ikke mulig å få det bedre. Nå håper jeg bare godværet fortsetter, slik at kornet tørker såpass at det går greit å få det inn, sier han mens han manøvrerer skurtreskeren bortover åkeren på Sandmoen.

Jo tidligere innhøstinga kan komme i gang, jo bedre er det for kornet, og Furre håper å være ferdig innen kort tid.

– Jo lenger sola er opp og tørker kornet, jo bedre. Det vil jo si at jo lenger inn i september vi kommer, jo kortere blir dagene og tørkinga blir dårligere, sier han.


Sterkere mot vær


På Sandmoen har han to typer korn; bygg og havre. Da NA tok turen innom, skulle han i gang med å treske havren, men det viste seg at det var for tidlig på dagen for akkurat det. Marka hadde ikke tørket godt nok, slik at skurtreskeren gravde seg litt ned i bakken etter hvert som han beveget seg framover. Derfor startet han med byggkornet istedet.

– Bygg står seg mye bedre mot vær og vind stort sett. Det er noe med stråkontruksjonen som gjør at den er litt sterkere. Det ser du klart ved at byggåkeren står mye mer oppreist enn havren, forklarer Furre.

Dårlige innhøstingsforhold kan bety store tap for en bonde, og for Furre betyr det at han taper omtrent ti prosent av kornet.

– Dessverre er det slik, men som sagt kan vi ikke gjøre noe med været, sier Furre.