Stor glede i Overhalla

Nå blir det nytt orgel i Ranem kirke

Fredag skrev Midtre Namdal kirkelig fellesråd under en intensjonsavtale med orgelbygger Richard Rensch. I november 2018 skal det nye orgelet i Ranem kirke stå klart.

Signerte: Fredag signerte Midtre Namdal kirkelig fellesråd en intensjonsavtale med orgelbyggerne i Richard Rensch. Fra venstre: Helge Lauvsnes, Vincentas Linkevicius, Phillip Nessling, Marius Lyngø, Kristin Eek og Eva Kaldahl.FOTO: BJØRN TORE NESS 

Tegning: Slik vil det nye orgelet i Ranem kirke sannsynligvis se ut. 

Fyrtårn: Ranem kirke fra 1187 vil med sitt nye orgel bli et fyrtårn i Namdalen. 

arkiv

OVERHALLA: Kirkeverge Helge Lauvsnes kunne stolt informere at det nye orgelet i Ranem kirke nå blir en realitet. Intensjonsavtalen med orgelbygger Richard Rensch fra Tyskland er i boks, og det eneste de mangler nå for å sette i gang, er en endelig godkjenning fra riksantikvaren.

– Riksantivaren har kun noen få føringer i forbindelse med det nye orgelet. Det må være frie vinduer der orgelet skal stå, slik det er i dag. I tilegg skal det ikke komme inn flere søyler eller bærende konstruksjoner, forklarer Lauvsnes.


Dugnad

Han sier videre at prosjektet nå i praksis er fullfinansiert, med ei kostnadsramme på totalt 5,9 millioner kroner.

Selve orgelet har en prislapp på i underkant av 3,8 millioner kroner.

– Disse pengene er finansiert via innsamling fra private, næringslivet har bidratt, ulike stiftelser har gitt penger og kommunen er inne med et betydelig bidrag. Husbanken har også lovet å låne oss penger, så dette er en veldig stor dag, mener Lauvsnes.

Det var det tyske firmaet Richard Rensch som vant anbudsrunden, og de ser fram til å ta fatt på oppgaven med å bygge det nye orgelet til den gamle kirka fra 1187. Fredag formiddag hadde Marius Lyngø og Philipp Nessling fra orgelbyggeren tatt turen til Ranem kirke.

– Det nye orgelet vil inneholde 24 stemmer. Det vil si rundt 1.300 piper til sammen. Dagens orgel har 13 stemmer og 750 piper. Bygginga vil foregå slik at vi bygger orgelet helt ferdig på fabrikken i Tyskland. Det monteres opp der og hver pipe kalibreres. Deretter plukkes det fra hverandre og fraktes hit. Så monteres det opp igjen før hver pipe kalibrers til å passe klangen i rommet og ikke minst passe sammen med de andre pipene, forklarer de.

– Hvor lang tid vil det ta montere opp det nye orgelet?

– Total monteringstid er drøye to måneder. Fra vi starter bygginga til orgelet er montert vil det brukes til sammen rundt 5.000 arbeidstimer, sier Lyngø.

Orgelet vil komme til Ranem kirke i over 20.000 deler, og når det settes opp skal alle delene passe med hverandre.

– Det er en stor prosess, og for oss er det viktig at vi har gjennomarbeidet og konstruert orgelet godt på forhånd, før vi starter bygginga, sier Lyngø videre.


Tusen takk

Lauvsnes og resten av Midtre Namdal kirkelig fellesråd benytter anledninga til å rette en stor takk til dem som har bidratt til at orgelet blir en realitet.

– Orgelkomiteen med Eva Kaldahl i spissen har gjort en formidabel jobb. Det mener jeg, sier Lauvsnes.

Det nye orgelet er laget slik at det kan spilles på uten bruk av strøm.

– Tidligere eksperimenterte de mye med bruk av materialer da de bygget nye orgel, slik som det som står her i dag. Nå har vi gått mer tilbake til å bruke metoder fra 1700-tallet når det kommer til orgelbygging og vi bruker naturlige materialer, sier Lyngø.

– Vi ser at gamle orgel kan stå i flere hundre år og fremdeles funke fint. Det nye orgelet skal vare i mange år, og det er derfor lagt need så mye arbeid i hvilken type orgel som skal bygges, sier orgelkonsulent Kristin Eek.

Orgelbyggerne forsikrer at det vil være mulig å gjennomføre kirkelig aktivitet i kirka under bygginga, men sier det kan være lurt å ikke arrangere noe den første uka.

– Nå får vi et orgel som passer kirka, sier Lauvsnes.