Lager kunst av kroppens indre

Irina Fyrileiv er ikke som andre kunstnere. Hun bruker MR-bilder til å vise en ny og fargerik side av menneskekroppen.

Arbeidsrommet: I photoshop forvandles MR-bildene til kunst. Her kommer «Virveljenta» til liv. 

arkiv

NAMSOS: Noe av det første som møter deg når du kommer inn i stua til namsoskunstneren, er en fargerik kar som henger på veggen. Dette er «Klovnen Magum», en av Fyrileivs mange særpregede og fargerike skikkelser.

Bildet med det velklingende navnet er inspirert av området bildet er tatt fra, nemlig «foramen magnum». Området befinner seg nederst i hodet og passet ypperlig som klovneportrett.

– Dette bildet er formet naturlig som et klovneansikt. Håret er laget av den nederste delen av hodeskallen, øynene av halskarene og nesa av ryggmargen. Omrisset av ansiktet ble naturlig formet av spinalkanalen, forteller Fyrileiv.

Til daglig jobber Fyrileiv som radiograf ved Sykehuset Namsos, hvor hun har hatt tilholdssted siden 1999. Hun skryter av velviljen og forståelsen hos arbeidsgiveren.

– Takhøyden på jobb er stor, og jeg er veldig glad for at de gir meg anledning til dette. Jeg føler meg hjemme der, og er takknemlig for at jeg får holde på, sier hun.

Råmaterialet til produksjonen får hun fra MR-bildene som blir tatt på jobb.

– Jeg tar mobilbilder av skjermen, sånn at det skal være umulig å finne ut hvem som er avbildet. Etterpå jobber jeg med dem i photoshop til de er ferdige, forteller Fyrileiv.


Skapt noe nytt: Irina Fyrileiv har skapt en helt unik stil, og er overveldet over den positive responsen hun har fått for sitt arbeid. 

 

Arvelig belastet

At hun begynte å lage kunst av MR-bildene var en tilfeldighet. Men hun har alltid hatt en kunstnerisk side ved seg.

– Jeg har bestandig vært fascinert av bilder og er en kreativ sjel. Figurene i MR-bildene begynte jeg allerede å se under studietida, men det å forvandle dem til kunst, er noe som kom etter hvert. Det er først i de siste årene jeg har jobbet en del med dem, forteller hun.

Fyrileiv kommer fra en kunstnerisk anlagt familie, og mener selv at hun er arvelig belastet.

– Hvordan reagerte familien da du begynte med dette?

– Jeg tror ikke at de ble så veldig overrasket. Det var nok litt sånn at de tenkte «Du skal gjøre det og, ja!», sier Fyrileiv og ler.


Positivt prosjekt

Pasientene hennes har utelukkende vært positive, og enkelte uttrykker også ønske om å få den noe spesielle tilleggsbehandlinga.

– Det hender seg at folk spør om jeg ikke kan se om jeg finner motiver i bildene av dem. Men det er ikke slik at jeg sitter og leter. Det må komme av seg selv. Jeg sitter ikke på jobb og leter etter fantasi- figurer, sier Fyrileiv.

For den erfarne radiografen er det viktig å ha et positivt perspektiv i kunsten. Derfor bruker hun ikke bilder av mennesker som har en sykdom eller skade.


«Koret»: Dette harmoniske koret viste seg i tarmen, og er egentlig bare «skit og luft». 

– Jeg bruker ikke bilder av mennesker som for eksempel har en svulst. Det er ikke dette det handler om. Det er nok alvor i hverdagen som det er. I bildene mine ønsker jeg å fokusere på noe positivt og artig, sier Fyrileiv.

– På et sykehus er du nødt til å forholde deg til mye alvor og triste skjebner. Nettopp derfor synes jeg det er viktig å ha litt galgenhumor som løser opp stemninga. Jeg tror det er med på å gjøre arbeidsmiljøet bedre, sier Irina Fyrileiv.


Men inni er vi like?

Mennesket er en sammensatt og interessant skapning som kommer i alle størrelser og fasonger. Fra barnsben lærer vi at alle er forskjellige, men at «inni er vi like». Det er en sannhet med visse modifikasjoner.

– Selv om vi mennesker stort sett er like, er vi samtidig veldig ulike. Selv innenfor normalen er det stor variasjon. Hvordan du ser ut på innsida er veldig individuelt, forteller Fyrileiv.

Ikke alle delene av kroppen er like egnet til kunstformål, og de beste bildene kommer fra kroppsdeler hvor det er mye vann og fett. En av kunstnerens favorittsteder på kroppen er bekkenet.

– Der er det mye luft og skit, og det blir veldig gode bilder, sier hun – og ler hjertelig.

Bildet hun har kalt «Koret» er et tverrsnitt av tarmen, hvor avføringa har blitt til syngende korister.

– Som radiograf blir du kjent med kroppen på en helt spesiell måte. Kroppen er fantastisk. I jobben er jeg opptatt av å ta best mulige bilder, og er litt perfeksjonist. Jeg får sett hele kroppen, og det er fascinerende hvordan den alltid er i bevegelse, selv om vi sitter i ro, sier Fyrileiv.

Hun er den første til å innrømme at det hun driver på med er litt spesielt. Så vidt hun vet er det ingen andre som driver på med det samme.

– Det er klart at det kan virke litt merkelig. Men jeg prøver å lage et folkelig uttrykk hvor det ikke alltid vises så godt at det er menneskekroppen som er bakgrunnen. Ingen ønsker å ha en fot eller skit hengende på stueveggen, sier Fyrileiv.


Økende interesse

Den kreative kunstneren forteller at hobbyen har fungert som en form for avslapning og meditasjon. Et fristed hvor verden utafor kobles fra.

– Når jeg sitter med bildene mine, forsvinner jeg i tid og sted. Da kan jeg sitte i min egen verden og fokusere kun på det jeg driver med, forteller hun.

Mye har skjedd siden radiografen for noen år siden begynte å legge ut noen av bildene på nettet. Mange lar seg fascinere av de artige bildene, og det har resultert i både bok og økt etterspørsel.


Mellom to permer: Mange av de artige bildene har Fyrileiv samlet og gitt ut i bokform. 

– Jeg hadde aldri en tanke om at noen kunne være interessert i å ha bildene mine hengende på veggen. Men nå har jeg solgt flere bilder og laget bok. Mange synes at bildet av klovnen er veldig fint, så det skal blant annet henge på et legekontor i Bergen, forteller Fyrileiv.

– Hvordan føles det?

– Det er litt overveldende. Dette var noe jeg i utgangspunktet bare gjorde for meg selv, men det er utrolig artig at andre setter pris på det også, sier Irina Fyrileiv.

Hun har nå samlet en database med bilder som ligger og venter på å bli behandlet av en kreativ hånd. Derfor kan vi vente i spenning på nye krumspring fra verdens eneste røntgenkunstner.