– Artig å kunne hjelpe

17 ungdomsskoleelever i Grong vil denne uka bruke mesteparten av fritida si til å samle inn penger som skal brukes på demensforskning.

Første giver: Mette Malmo ble den første grongningen som støtta bøsseaksjonen 17 elver ved Grong barne- og ungdomsskole gjennomfører denne uka. Pengene Guro Nesser (til venstre) og Aurora Haugen samler inn skal brukes til demensforskning. 

arkiv

GRONG: – Jeg har ikke tenkt på at det kan ramme meg. Men jeg synes det er artig å kunne hjelpe til. At vi kan samle inn penger som kan brukes til forskning, sier Aurora Haugen (14).

– Det er en ganske alvorlig sykdom å få, både for den som får den. Og familien og de andre som er rundt, legger Guro Nesser (15) til.


To timer hver dag

De to går i 9. og 10. klasse ved Grong barne- og ungdomsskole. Men hver mandag har de valgfaget «Innsats for andre» sammen. De to jentene og de femten andre elevene i klassen, har denne uka ei litt annerledes hjemmelekse.

– Vi skal bruke to timer hver ettermiddag til å samle inn penger. Jeg kommer til å ringe på dører mellom fem og sju. For da regner jeg med at flest folk er heime, forteller Guro.

Etter at elevene har fått utdelt bøsser og vester, blir NA med de to jentene på kjøpesenteret for å teste givergleden til grongningene.

Guro og Aurora går rett bort til Mette Malmo som er på jobb hos Gsport. Etter å få høre hva pengene skal gå til, springer hun på bakrommet.


Tenker framover

– Dette var det jeg hadde i dag, sier Malmo og legger halvparten av pengene i hver bøsse før hun må springe og ta seg av en kunde.

– Vi setter stor pris på elevene initiativ og at de bidrar til forskningsmidler på et så viktig felt. Demens er nok ikke en sykdom tenåringer er bekymret for å få i det daglige, så dette viser at de evner å tenke lenger enn utfordringer i egen hverdag, sier Olav Bergsmoen som er leder i den helt nystarta demensforeninga i Grong.