På tur i regnskogen

Vi tror regnskog er noe som hører til i mer tempererte strøk, men det finnes sorten her hos oss også. På lørdag kan man få en guidet tur i en.

GUIDE I REGNSKOG: Lørdag skal Trude Myhre være guide i Dølaelva i Klinga for å fortelle om de unike artene som finnes i denne fliken av boreal regnskog. Foto: Arne Nævra 

arkiv

NAMSOS: – Nesten alle kjenner til regnskogen rundt Ekvator, og de problemene som er der. Men ikke så mange vet at vi har regnskog i Norge også. Disse er en del av dette vi kaller den boreale regnskogen, forteller Trude Myhre fra WWF som skal være med for å vise fram de unike artene i Døleelva naturreservat når Naturvernforbundet inviterer til en guidet tur i en skogstype få kjenner til på lørdag.

Det som kjennetegner en regnskog er naturlig nok mye fuktighet.

– Siden vi har det kjøligere her enn på sørligere bredde- grader så trengs det mindre regn for å få til den fuktige naturtypen som kalles regnskog, sier Myhre.

Skogstypen kjennetegnes også ved at det er arter der som ikke finnes andre steder.

– Vi har blant annet noe som kalles Trøndelagselementet. Det er helt spesielle regnskoger med en kombinasjon av lavarter og tresorter som finnes bare i Trøndelag og litt i Nordland.

Hun mener disse nå trenger et strengere vern.

– Men da trengs det penger til erstatninger til grunneieren, og det er det for lite av, sier hun.