Krigshelten Brynjar Hammer fra Høylandet løftes fram i storfilmen «Kongens nei»

Ofret livet for konge og fedreland

Den utrolige historien om hållingen Brynjar Hammer tas endelig fram fra glemselen.

Stolt familie: Brynjar Hammer har betydd mye for Inger Sofie Aune Johannessen og familien. – Han var en flott person og et forbilde, sier hun.FOTO: TOR IVAR VIKEN 

Startet tidlig: Brynjar Hammer (i midten) sammen med medsoldatene Knudsen (til venstre) Skogstad. FOTO: PRIVAT 

Før invasjonen: Brynjar Hammer i Hyde Park i London. 

arkiv

HØYLANDET: Den dekorerte løytnanten ble født på Hammer gård i 1918, og allerede som 17-åring begynte han i mili- tæret. Da andre verdenskrig brøt ut, var han i Garden, og ble sentral under trefningene mellom norske og tyske styrker på Midtskogen ved Elverum 9. april 1940.

Året etter rømte han til England med en liten motorbåt, og ble etter hvert med i det engelske militæret. Der ble han blant annet med på invasjonen av Frankrike under D-dagen. Han ble såret to ganger, men ga seg ikke og vendte alltid tilbake til fronten.

Mens han var utstasjonert i Nederland, skulle han ta hånd om tyske soldater som hadde overgitt seg. En av de tyske soldatene hadde imidlertid gjemt et våpen på ryggen, dro det fram og skjøt Hammer på kloss hold. Dermed døde Brynjar, bare 26 år gammel.


Stor sorg


Inger Sofie Aune Johannessen er ett av Hammers onkelbarn, og kan fortelle at hendelsen gjorde et sterkt inntrykk på familien.

– Spesielt tungt var det for bestemor Petra. Brynjar hadde overlevd så mye, så det var ekstra vondt at han ble revet bort på en så meningsløs måte, forteller hun.

Selv om onkelungene aldri traffBrynjar, har han satt spor.

– Han var høyt skattet av venner og familie. Jeg har aldri hørt noe negativt om ham. Onkel utviste en kjærlighet og omsorg for sine nærmeste som fortsatt er et sterkt minne for mange, sier Johannessen.


En foregangsperson


Hammer ble kjent for sin kløkt og store mot under krigen, og var det du kan kalle «hel ved».

– Han var en foregangsperson som var utforskende og rettferdig av natur. Han var en omgjengelig person som var godt likt, og var alltid glad og blid, forteller Johannessen.Hammer skrev dagbok hver dag under krigen, og det har hjulpet familien til å forstå hva han opplevde.

– Det har gitt oss et innblikk i hvordan livet under krigen var. Skildringene er sterke, og viser hvilket mot de som deltok utviste, sier Johannessen.


Havnet i glemmeboka


– Beklageligvis er historien litt glemt i offentligheten. Men jeg er opptatt av å fortelle den videre til familien, slik at den lever videre, forteller Johannessen.

Hun mener at vi kan lære mye av det onkelen gjorde og opplevde i sitt korte liv.

– Han og medsoldatene ga alt for å redde landet vårt. Den respekten og solidariteten de viste savner jeg i dagens samfunn, sier Johannessen.

At onkelen nå har en viktig rolle i «Kongens nei», er Johannessen svært glad for.

– Det var en stor overraskelse da dette ble kjent for meg. Jeg er ydmyk, takknemlig og stolt over å bli invitert til premieren og gleder meg til å ta med familien for å se filmen, sier hun.  • Les også:

    Viktig norsk krigshistorie

    Den dramatiske historien om kong Haakons nei til tyskerne under andre verdenskrig er sentral i storfilmen «Kongens nei».