Stjerne spiller Brynjar Hammer

Rolf Kristian Larsen gikk inn i rollen som Brynjar Hammer med respekt og ydmykhet.

Dramatiske døgn: Brynjar Hammer hadde en viktig rolle under trefningene på Midtskogen i Elverum, og Rolf Kristian Larsen (stående) spiller hållingen i «Kongens nei». FOTO: Nordisk Film 

arkiv

OSLO: Den erfarne skuespilleren spiller krigshelten fra Høylandet, som er en viktig del av sentrale hendelser i storfilmen «Kongens nei». Larsen har enda ikke sett filmen, og gleder seg til premieren i dag.

– Det blir veldig fint å endelig få sett den. Jeg har sett enkelte scener, men jeg er veldig spent på hvordan den har blitt, forteller Larsen til NA.


Vanvittig opplevelse

Før innspillinga fikk skuespillerne militær opplæring og trening. Det satte sitt preg på rolletolkinga i filmen.

– Det var spesielt en sersjant som inspirerte meg. Han var rolig og lite militær. Det tok jeg med meg inn i rollen, sier Larsen.

Innspillingsdagene på Elverum ble en unik og spesiell opplevelse for Larsen.

– Det var en helt vanvittig opplevelse som det var rått å være med på. Vi hadde mange lange tagninger, mens vi lå i snøen med rifler og utstyr, og ventet på at statistene skulle angripe. Vi visste ikke når de kom og hvor mange de var. Det var vanvittig når det plutselig begynte å smelle, sier han.

Prosessen gjorde det mulig å leve seg inn i situasjonen.

– Når jeg lå i snøen, levde jeg meg så inn i rollen at alt annet forsvinner. Da leker jeg krig så inderlig at jeg tror på det selv, forteller Larsen.


Ikke et portrett

For å yte karakteren respekt, ville Larsen få fram hvordan krigsopplevelsene var for de involverte.

– Hammer var jo en person som bare har blitt kastet inn i krigen etter ordre fra befal høyere opp. Han må ta en del avgjørelser på stående fot. Det må ha vært en intens opplevelse, og det er dette jeg ønsket å formidle i rollen, forteller han.

– Det viktigste for meg er å prøve å sette publikum inn i hvordan det opplevdes å være i krig. Derfor er ikke portrettlikhet i karakteren det viktigste, legger Larsen til.


Tenker på familien

Skuespilleren har stor respekt for det faktum at karakteren hans er en person som har levd og som mange har et forhold til. Han håper at Hammers familie blir fornøyd med hvordan rollen framstår i filmen.

– Jeg håper at de kommer og ser filmen, og gjør seg opp en mening. Det er ingen portrettlikhet i karakteren, men jeg er veldig ydmyk over at familien har en forventning til framstillinga. Jeg håper at de får en god opplevelse, sier Larsen.