Riksteatrets «Min kamp» settes opp i Namsos og Kolvereid

– Ikke så tungt som folk kanskje tror

Agnes Kittelsen mener alle skuespillere burde tvangssendes på turne. Nå gleder hun seg til å gjeste Namsos og Kolvereid.

FIRE DELER KNAUSGÅRD: De fire skuespillerne i «Min kamp» utgjør hver sin del av psyken til forfatter Knausgård. Riksteatret besøker kulturhusene i Namsos og Nærøy henholdsvis søndag og mandag. Fra venstre: Agnes Kittelsen, Christian Rubeck, Øystein Røger og Ingjerd Egeberg.  FOTO: Erik Berg 

GODT FORBEREDT: Skuespiller Agnes Kittelsen (til venstre) har lest alle seks bindene av «Min kamp» (totalt 3.000 sider) to ganger. 

BOKSUKSESS: Forfatter Karl Ove Knausgård har med bokserien «Min kamp» fått suksess over hele verden.  FOTO: Cato Lein 

arkiv

NAMSOS: Ikke alle liker turnelivet, men Agnes Kittelsen gjør. Det henger nok litt sammen med den gode responsen «Min kamp» har fått. Etter premieren 2. september haglet det med femmere og seksere, som hjelper på motivasjonen når 50 spillesteder skal besøkes før jul.

– Det har vært en stor glede å reise rundt med dette stykket. Responsen har vært veldig bra, med mye publikum og gode kritikker. Det hjelper å ha vind i seilene, sier Kittelsen.

Forfatter Karl Ove Knausgård ble verdensstjerne etter suk- sessen med romanserien «Min kamp». De seks bøkene som kom mellom 2009 og 2011 traff også Agnes Kittelsen.

– Mitt forhold til bøkene til Knausgård er sterkt og intimt. Jeg leste bøkene med en gang de kom, og ventet spent på neste i serien. Etter at jeg fikk denne rollen, har jeg lest alle om igjen. Det var fortsatt like sterkt, sier 36-åringen.


3.000 sider til scenen

Dette var også litt av grunnen til at hun takket ja til rollen, da Riksteatret ville sette opp «Min kamp» i teaterform.

– Knausgård sier noe om det å være et menneske. Du kjenner deg igjen i det han skriver. Det har en allmenn appell – når mennesker over hele verden kjøper bøkene hans, har han truffet noe, mener Kittelsen.

I teaterstykket, som er regissert av Ole Anders Tandberg, er hun en av fire skuespillere som utgjør stemmen, eller psyken, til Karl Ove Knausgård.

– Bøkene er over 3.000 sider. Flere har prøvd å sette opp «Min kamp» som teaterstykke før, uten å lykkes. Den inngangen Tandberg har gjort med at vi er fire som deler på stoffet, er helt genial. Et viktig grep for å overføre teksten til teater- scenen, mener skuespilleren.

De som har lest «Min kamp» kan nok ha et inntrykk av at forfatteren er svært utleverende, selvopptatt og selvhøytidelig. Det må ikke forveksles med at materien er tung og dyster.

– Det er ikke så tungt som folk kanskje tror. Det er undervurdert hvor mye humor Knausgård har i seg – jeg opplever hans selvhøytidelighet som komisk. Det tror jeg publikum også vil oppdage. Dette er blitt ei ganske lett og humoristisk forestilling, sier Kittelsen.


Skal jogge til Klompen

Søndag settes «Min kamp» opp i Kulturhuset i Namsos mens Kolvereid og Kulturhuset i Nærøy får besøk av Riksteatret mandag. Kittelsen gleder seg.

– Jeg har vært på begge steder før. Sist jeg var i Namsos var jeg på Klompen. Det var fint, så jeg skal nok opp dit igjen. Jeg har joggeruta klar. Jeg husker også Kolvereid, Norges minste by. Der har jeg gått på ski.

– Hvordan er det å spille teater på litt mindre steder?

– Utrolig flott. Du møter publikum på en helt annen måte enn i storbyene – derfor er også Riksteatret kanskje landets viktigste teater. Jeg synes alle skuespillere bør tvangssendes på turne, for å se landet og vise folk hva vi som jobber med teater og skuespill driver med, sier Agnes Kittelsen.


PS. Oppsettinga av «Min kamp» i Verdal og Steinkjer før helga ble avlyst pga. sykdom, men Helge Rekdal i Riksteatret sier til NA at ensemblet er klar til dyst når turnebussen kjører inn til Namsos søndag.